Свлачище виси опасно над квартал с 1000 жители

Свлачище виси опасно над квартал с 1000 жители | StandartNews.com

В непрекъснат страх от огромните земни маси живеят 1000 души в жилищен комплекс „Ораново" в Симитли. Свлачището с всяка изминала година се приближава все по-близо до къщите им. Според местните хора около 200 сгради могат да бъдат затрупани, ако не се вземат мерки за спирането на свлачищните процеси. "Няма как да не се страхуваме. Опасността земните маси да затрият домовете ни и нас е напълно реална", жалват се те.

Заснемания на опасните земни маси не бяха правени повече от 50 години. В края на 2013 г. проверка констатира реалната картина в резултат на активизирането на свлачището, направи заснемане на терена и набеляза мерки за ограничаване и спиране на свлачището. В резултат на това бе отводнено образувалото се от свличането на земни пластове езеро.

„Проблемът обаче не е решен. За укрепването на земните маси ще трябват много средства, които трябва да отпусне държавата. По първоначални разчети са необходими над 5 милиона лева", твърди кметът на община Симитли Апостол Апостолов. Нужно изграждането на бетонови подпорни стени, за да се гарантира здравето и живота на хората в квартала. Движението на земни маси в района придобива все по-тревожни размери. При всеки проливен дъжд дворовете на десетки къщи в квартала се пълнят с кал. Една от основните причини за свлачищните процеси е високата сеизмичност и промените в геоложките условия в резултат на въгледобива в района.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай