Свлачище „виси” над квартал с 1000 жители

Свлачище „виси” над квартал с 1000 жители | StandartNews.com

Най-сетне държавата реагира, укрепват го спешно

Благоевград. В непрекъснат страх от голямо свлачище живеят почти 1000 души в квартал „Ораново" в Симитли. Огромни земни маси се приближават все по-близо до къщите, част от тях са достигнали до крайните имоти. Според местните хора около 200 сгради могат да бъдат затрупани. "Няма как да не се страхуваме. Опасността земните маси да затрият домовете ни е напълно реална", твърдят хората. От община Симитли алармират непрекъснато държавата през последните години за проблема. Преди година започна процедура по укрепването на опасното свлачище.Защото движението на земни маси в квартала придобива все по-тревожни размери. При всеки проливен дъжд дворовете на десетки къщи в квартала се пълнят с кал. Проблемът ескалира със страшна сила всяка пролет и есен. За укрепването му и за обезопасяването на крайните къщи са необходими няколко милиона лева.

В края на миналата седмица комисия от специалисти обсъди докъде е стигнало проучването на свлачището. Една от основните причини за свлачищните процеси е високата сеизмичност и промените в геоложките условия в резултат на въгледобива в района. Свлачището е сериозен екологичен проблем, категорични са специалистите.

От Министерството на регионалното развитие трябва да бъде изготвен проект за управление на теренната повърхност в концесионния контур. Много скоро трябва да се вземат спешни мерки за дрениране на масива в зоната под главния свлачищен откос и ликвидиране на заблатяването. За да се осигури достъп на тежка строителна механизация до езика на свлачището, ще се изгради временен път.

Според кмета на община Симитли Апостол Апостолов единственото решение за спиране на земните маси е да се започне нов начин за изземване на въглища със запълване на галериите. Това оскъпява много и ще доведе до затваряне на мината.

Градоначалникът ще подготви искане за помощ до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай