Свеждаме глава пред Вапцаров

Цветя в Благоевград и военен ритуал във Варна за рождението на поета

Свеждаме глава пред Вапцаров | StandartNews.com

Благоевград. Община Благоевград ще отбележи 103 години от рождението на българския революционер и поет Никола Вапцаров. Ритуалът по полагане на венци и цветя на признателност ще започне днес в 11.00 часа пред паметната плоча на твореца, която е на сградата на Драматичен театър "Н. Вапцаров".

Никола Вапцаров е роден на 7 декември 1909 година в Банско и израснал в средата на родолюбиви българи. С риск за живота си родителите му участват в българското национално-освободително движение в Македония и активно работят за съхраняване на българщината. Самият Вапцаров, както в годините на обучението си във Варна, така и след това, проявява националното съзнание, както и горещия си романтичен патриотизъм.

С тържествен военен ритуал годишнината ще бъде отбелязана и от Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров”, което днес чества патронния си празник. Церемонията ще започне в 14 часа с поднасяне на венци и цветя на паметника на Вапцаров. След това ще бъде представена книгата „Докосване до сътворението” на Мая Вапцарова, племенница на големия поет и моряк. През 1926 година той е приет в Морското машинно училище в морската столица. През 1930 година постъпва на стаж на миноносеца „Дръзки”, а през април и май 1932 година с кораба “Бургас” посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид. Десет години по-късно – на 23 юли 1942 година, е осъден на смърт и още същата вечер – разстрелян.

Въпреки краткия си живот Вапцаров е една от най-значимите фигури в българската поезия, получил и световно признание. Негови стихове са преведени на над 50 езика и издадени в над 40 страни. Той е единственият българин, носител на Международната награда за мир, присъдена му посмъртно през 1952 година.

По повод рождението на поета тържества ще има и в ОУ „Никола Вапцаров” във Варна. По традиция възпитаниците на школото отбелязват годишнината с празнично шествие. 


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай