Световни шампиони при талантите на Стара Загора

"Моят град - 10 причини младите да останат" стигна Града на липите

Световни шампиони при талантите на Стара Загора | StandartNews.com
  • "Моят град - 10 причини младите да останат" стигна Града на липите
  • "Стандарт" води звезден отбор, награждаваме ученици с триумф в науката, изкуствата и спорта

Те са млади, умни и сърцати. Бъдещи звезди на сцената и шампиони на терена. В ученическите им ръце има повече медали, отколкото във витрините на най-големите ни рекордьори в спорта. Но най-важното е, че те са отдадени на каузи - от опазване на българщината до спасяването на човешки животи. Малките таланти на Стара Загора.

"Стандарт" и кметът Живко Тодоров превръщат днес тържествената зала на кметството в своеобразна класна стая по родолюбие. Кампанията "Моят град - 10 причини младите да останат" стигна един от най-старите градове по земите ни.

Звезден отбор шампиони и хора на изкуството води "Стандарт" в Града на липите, за да отличи днес учениците, които с успехите си в науката, изкуствата и спорта дават всеки ден повод за гордост както на Стара Загора, така и на цяла България.

Двама световни шампиони по борба ще споделят ценни съвети с младите спортисти как се печелят златни медали. Христо Маринов, председател Българска федерация по борба, световен и европейски шампион в класическия стил и Явор Янакиев, световен шампион по свободна борба, ще отличат звездите на местния ученически отбор. Заедно с тях напътствия на младите таланти ще даде и Николай Стоянов, член на Управителния съвет на Българска федерация по борба и президент на клуб по борба "Берое", Стара Загора.

Награди на учениците шампиони ще връчат още Слънчезар Цанков, председател на съдийската комисия в Българска федерация по бадминтон и

Стефан Христов, победител в обиколката на България по колоездене през 2015 година, последен участник по колоездене на олимпийските игри в Рио де Жанейро.

Владимир Бошнаков, диригент в Държавна опера Стара Загора, ще отличи музикалните таланти в Града на липите. А Ромина Славова, примабалерина в Държавна опера Стара Загора, ще сподели емоциите и вълненията, които носи танцовото изкуство, въпреки строгия режим и дисциплината, в която преминава животът на една фея на сцената.

С малките таланти на града ще бъдат още Милен Алагенски, председател на Съюза на българските художници Стара Загора и отец Йордан Карагеоргиев, председател на културно-просветния комитет в Старозагорска митрополия. Награди ще раздават и народните представители Маноил Манев, Илияна Жекова, Радослав Рибарски и Радослав Василев.

В шампионския отбор на Стара Загора блести Виктория Колева от 12г клас на Търговска гимназия "Княз Симеон Търновски". Вики учи електронна търговия. Отличничката участва в клуб "Млад журналист" и е водещ на младежкото предаване "Пожар в ефира", излъчвано по Радио Стара Загора - Българско национално радио.

Успехите на Вики е трудно да се изброят. Освен множество отличия за публицистика Виктория Колева е изявен спортист в Ръгби клуб "НСА" към Националната спортна академия - София, с редица отличия на национално и международно ниво. Представлява България в националния отбор по ръгби за жени от 2021 г. насам.

6 първи награди, златен диплом от международен конкурс и куп други награди има Цветелин Димитров от Национално училище за музикални и сценични изкуства "Христина Морфова". Той е най-изявеният ученик в класа по акордеон.

Спортно училище "Тодор Каблешков" пък се гордее със звездния си тим. В него са

Калоян Атанасов, ученик от 11б клас, който е европейски шампион за кадети в борба свободен стил, а също и републикански шампион.

Ванеса Геогриева от 12а клас, която също се състезава в борба свободен стил, доказва, че по нищо не отстъпва на момчетата. Тя е балкански и републикански шампион за кадетки, класира се на 5-то място на Световно първенство за девойки.

Многократни поводи за гордост на Стара Загора дават Дянко Дянков от 12а клас, републикански шампион в борба свободен стил за юноши и Гюкан Хазим Хазим от 12б клас, който е републикански шампион по борба за кадети.

Стартът на кампанията "Моят град - 10 причини младите да останат в него" бе даден в Плевен в Деня на спорта - 17 май. Мисията е част от голямата инициатива на медията ни "Моят град - 10 причини за гордост". С нея вече четвърта година обикаляме страната, за да покажем преобразяването на градовете, да представим постиженията на младите българи и техния вдъхновяващ пример. Изтъкваме рекордите на изгряващите звезди в спорта, описваме иновациите на младите учени, показваме таланта на малките творци. И изтъкваме всички възможности за развитието им у нас и в Европа по различни програми.

На 15 септември дадохме старт на учебната година, превръщайки в класна стая Амфитеатъра в Созопол. Трима легендарни борци застанаха за първи път пред младите хора. Петкратният олимпийски и световен шампион Александър Томов, световният шампион Руси Петров и трикратният европейски шампион и световен вицешампион Стефан Иванов пожелаха на децата от морския град успехи през новата учебна година и нови спортни рекорди. Хората пяха заедно със Стефан Диомов и танцуваха с балета на Алфредо Торес.

В Белица пък заслужено наградихме 11-годишния герой с голямо сърце Фирас Мухамед Зият. Бежанецът от Сирия е ученик в ОУ "Св. Паисий Хилендарски" с. Краище. И впечатли цяла България с дарителските си жестове. Той два пъти изпразни касичката си, за да спаси хора в беда.

Заразени от примера му в Стара Загора ще отличим малките омбудсмани Анна-Мария Богданова и Мелиса Халил. Те са ученички от 12б клас на гимназията с преподаване на чужди езици "Ромен Ролан и през последната година засрамиха много възрастни със своите малки добрини, една от които в помощ на Диана - момичето, което най-тежко пострада с катастрофата на кръговото кръстовище в града. За нея Анна-Мария и Мелиса събраха над 8 000 лева. Не случайно през 2021 г. бяха избрани за Млади омбудсмани на Млада Загора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай