Свети Дух е празник на Монтана

Денят е неработен, започна с Божествена литургия и завършва със заря

Свети Дух е празник на Монтана | StandartNews.com

Монтана. Свети Дух е празник на Монтана. Обявен е за неработен, но целият град е по улиците и на централния площад "Жеравица", съобщи кметът Златко Живков.

Денят започна с Божествена света литургия, отслужена от видинския митрополит Дометиан, епископ Сионий, протосингела архимандрит Антим и местните отци. Това стана в храма "Св. св. Кирил и Методий", а след службата на площада отците отслужиха и водосвет за здравето и благоденствието на гражданите на Монтана.

След това на площада започнаха фолклорни концерти. На откритата сцена изкуство показват състави от дома за деца, младежкия дом и частната танцова школа "Стоянови". По същото време се провежда и тържествена сесия на общинския съвет. Представители на побратимени градове, пристигнали за празника, изказват своите пожелания към града и неговите хора.

Обявен бе новият почетен гражданин на Монтана – академик Цветан Цветков. Роденият в близкото село Стубел академик е виден учен по криобиология. Той е автор на българската космическа храна – третата в света, ползвана при полети в космоса.

Програмата на празника се подновява в 19 часа, когато на централния площад започва концертът на обичаната тук попзвезда Тони Димитрова. Празникът завършва с голяма заря, а фолклорният фестивал продължава и утре.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай