Студенти с дискусия срещу трафика на хора

Студенти с дискусия срещу трафика на хора | StandartNews.com

Как да се борят срещу трафика на хора? Ценни съвети получиха студенти на дискусия, организирана от Кариерния център към Югозападен университет "Неофит Рилски" и Местната комисия за борба с трафик на хора към община Благоевград. Целта на срещата бе да привлече вниманието на младежите върху проблемите, свързани с трафика на хора, да се повиши тяхната информираност за този вид престъпление.

„В световен мащаб на всеки три минути се извършва трафик на хора и това се случва заради неглижирането на проблема. През последните години расте и броят на хората станали жертва на трудова експлоатация", каза по време на срещата Любка Митева, секретар на Местната комисия за борба с трафик на хора. Студентите научиха за различните видове експлоатация, за методите на въвличане в трафика на хора, с рисковите ситуации, както и с профила на жертвата и трафиканта. Основният акцент бе поставен върху света на жертвите, как те се реинтегрират след процеса на трафикиране, след като са преминали наказателните производства и след като вече са готови да се върнат в обществото. Младежите изгледаха филма „Кръстопът", създаден от Валентин Иванов, студент в специалност „Филмова и ТВ режисура", който показа нагледно една от схемите на трафик на хора.

Информационната среща фокусира вниманието на студентите и върху новата телефонна линия срещу трафик на хора – 080020100, която е денонощна, безплатна за страната и Европейския съюз, и е напълно анонимна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай