Студент грабна кръста с плуване в река Струма

Студент грабна кръста с плуване в река Струма | StandartNews.com

22-годишният Любомир Янев от Симитли извади кръста на Йордановден от водите на река Струма. Младото момче пребори над 20 смелчаци, след като отец Спас отслужи Богоявленска служба и извърши ритуала по освещаване на водата на брега на реката. Борбата за кръста бе голяма, а отец Спас 3 пъти излъга мераклиите да хванат разпятието. Божият служител хвърляше само цветята, а кръстът оставаше в ръцете му. Кметът на общината Апостол Апостолов дари късметлията Любомир със златен кръст и синджир. Двамата поведоха и мъжкото хоро на Йордановден край огъня на брега на реката.

Всички момчета, които се бориха за кръста, поздравиха Любомир, който от няколко години се опитва да улови разпятието в Симитли.
Той е студент, но работи. Младежът пожела на всички мирна и много късметлийска година.

Традицията повелява късметлията на Йордановден да влезе с кръста във всяка къща в Симитли и до 14 януари да го върне в църквата. Сега Любомир е чакан гост първо в сградата на община Симитли и в кметския кабинет.
Свещениците на традиционния търг за църквата в Симитли "продадоха" за ден свещения кръст и икони на Исус Христос и Божията Майка, с които премина литийното шествие до реката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай