Страсбург пита за децата на "Максуда"

Страсбург пита за  децата на "Максуда" | StandartNews.com

Писмо за девет от ромските семейства от "Максуда" е изпратил Европейският съд по правата на човека България до общината във Варна. Какви конкретни мерки са предприети за настаняване на децата, така че да не бъдат разделени от родителите си, е първият въпрос към местната власт. Второто питане е свързано с настаняването на възрастните. Причината за писмото е жалба до Страсбург заради събарянето на незаконните къщи в морската столица, което предприе общината. Ромите бяха уведомени за него отпреди година. Кметството е получило запитването три часа след първата акция, при която бяха сринати 46 незаконни ромски къщи. България е отговорила още същия ден, че на всички потърпевши е предложена закрила.

"На всички 87 семейства със 120 деца, които открихме, са дадени варианти за подслон, които те са декларирали, че отказват", обясни шефката на дирекция "Социално подпомагане" Варна Адриана Григорова. По време на самото събаряне на къщите социални екипи са продължили да обясняват възможностите за настаняване. "Част от останалите без дом роми бяха размислили - 19 големи и 21 деца в четвъртък и петък се настаниха в общинския приют, където ще могат да останат следващите 6 месеца", обясни Григорова. От общината заявиха, че ще продължат да предлагат настаняване на ромите, но не могат да ги накарат на сила да го приемат. Събарянето на ромските къщи продължава следващата седмица.

Събарянето на незаконните постройки провокира остра реакция не само у притежателите им, но и сред варненските общинари. "Няма жалко, да рови багера, жандармерията да мачка и стига толкова. Аз защо не си опъна помията на центъра, да се вържа към мрежата и да мрънкам за помощи. Под ножа и толкова", написа във "Фейсбук" Йордан Павлов, младши експерт по архитектура в община Варна. Изявлението му възмути неправителствени организации на ромите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай