Стотици роми окупират кметството в Гърмен заради съборен молитвен дом

Стотици роми окупират кметството в Гърмен заради съборен молитвен дом | StandartNews.com

Благоевград. Стотици жители на ромския квартал „Кремиковци" в село Марчево се вдигат в понеделник на бунт заради съборен молитвен дом.

Те ще тръгнат в 09,00 часа към сградата на община Гърмен, където ще има протестен митинг, който ще продължи до 11,00 часа. Протестиращите са внесли уведомление за своя протест, няма забрана за неговото провеждане.

„Искаме да попитаме местната управа защо бутнаха евангелистката ни църква. Над 7 години ползвахме металната каравана за тази цел. Ще протестираме мирно, няма да чупим и да ругаем, защото сме учени и културни. Като няма духовност и религиозност, има пиянства и побоища. Затова ще настояваме да ни осигурят нов молитвен дом", заяви пасторът на ромите Иван Айдаров. Според него и останалите жители на квартала караваната е съборена по нареждане на бившия кмет Ахмед Башев, който бе избран за депутат. Така им отмъщавал, задето не са гласували за него и за ДПС. Дори се чували закани, че кметството ще започне и събарянето на къщите в махалата, тъй като почти всички са незаконни. „Нищо вярно няма в приказките, че отмъщавам на ромите заради тяхното гласуване. Не аз съм кмет в момента. Въпросната каравана е на общинска земя. Желанието на нейния собственик – фондация „Интегро", бе да се махне бараката оттам", лаконичен бе новоизбраният депутат Башев.

Вр.и.д. кмет на община Гърмен Минка Капитанова бе категорична, че жителите на махалата се настройват от определени политически сили. Те ще имат възможността да изкажат свободно позицията си, полиция ще охранява събитието, за да се гарантира общественият ред. Тя увери, че е трябвало в срок до 22 май да изпълнят искането на собственика на металната каравана и да я блъснат. Увери, че никой не смята да бута къщите на местните хора. Съборената постройка била социален център, а не църква, уточни Капитанова. От Фондация „Интегро" са изявили желание да вдигнат масивна сграда, която да се ползва от жителите на квартал „Кремиковци". Общината е готова да помогне, за да се случи това по-бързо. Преди месеци лично председателят на фондацията Дияна Карагьозова официално сезирала местната власт, че хора, живеещи в съседство със социалния център, са прикачили кабели до домовете си и ползват нелегално електроенергия. Пратила писмо до дружеството ЧЕЗ, за да спрат електрозахранването и да закрият партидата й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай