Стотици изкарват прехраната си с бране на гъби и билки

Стотици изкарват прехраната си с бране на гъби и билки  | StandartNews.com

Благоевград. Много жители на гърменски села разчитат на доходи от брането на гъби, билки и боровинки. В последните години все повече са тези, които атакуват Родопите и изкарват там по 2-3 месеца. Най-активни в тази дейност са жителите на село Рибново.

В местността „Вищерица", високо в планината, десетки хора си направиха лагери. На различни места в гората са опънати палатки, сковани са дървени бараки, дори сградите на горското стопанство са пълни с народ. Много мъже, жени и деца са напуснали родното си село, за да събират от сутрин до вечер гъби и билки. Това е традиция за хората от селището вече над 20 години. В планината се качват цели семейства.

„Берат основно манатарки и пачи крак. Но заради сушата гъбите са малко тази година. Затова пък ще има много боровинки, намират се и различни билки. Август е сезонът на боровинките", твърди бившият кмет на Рибново Мустафа Авдиков. Някои негови съселяни остават да живеят насред планината, на 15 км от Рибново, чак до средата на септември. Тогава се прибират по две причини - хем гъбите и билките привършват, хем става студено в гората.

"С гъбарството и билкарството си осигуряваме доходи, с които да се препитаваме. Никак не е лесен този занаят, но като няма друга работа за нас, нямаме избор. Не се оплакваме. Трудно е, но се изкарват някакви пари", твърдят жители на община Гърмен. Те стават още по тъмно и се юрват из гората. Тичат до вечерта, понякога на ден изминават по 20-30 километра в търсене на гъби и билки. Всеки ден предават своята стока в изкупвателен пункт, който също е в Родопите. Един човек събира продукцията на няколко семейства. Натоварва ги на кон или мотор и ги смъква 3-4 километра надолу, за да ги продаде.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай