Стотици играха Бабино хоро на площада в Разлог

Стотици играха Бабино хоро на площада в Разлог | StandartNews.com

Стотици баби и майки се хванаха на Бабино хоро на централния площад в Разлог в Деня на родилната помощ. По традиция туристи от страната и чужбина гостуваха в града за уникалния празник. Пъстрото право хоро се виеше на няколко кръга, почти всички участници бяха облечени в традиционни за този край народни носии. „Беше много вълнуващо. За първи път се хванах на хорото, страхотен спомен ще ми е то. Малки деца пяха песни, празникът е неповторим. Миналата година станах баба на второ внуче – момиченце, което сега е на 8 месеца. Готвихме се за тържеството от миналото лято. Жена от града уши носии и на мен, и на внучката", сподели д-р Ваня Крънчева от Разлог.

Преди Бабиното хоро, в залата на читалището се състоя награждаването на в първото бебе за 2016 година и последното за 2015 година. Първото бебе за тази година е Гергана Лазарова Джупанова, родена на 4 януари. Нейни родители са Катерина и Лазар Джупанови. Последното бебе за 2015 г. е Константин Давидов Райгал, който се роди на 30 декември. За родителите му Костадинка Тодорова и испанеца Давид Райгал той е втори син. Двете бебета и техните родители получиха подаръци от кмета на общината Красимир Герчев.

Той поздрави родителите на всички новородени през годината за щастието, с което са се сдобили и пожела на тях и семействата им да бъдат здрави, щастливи и сплотени. След тържеството дойде ред на баби с новородени, родители, роднини, екипа на Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ – Разлог и ръководството на общината да се хванат на Бабино хоро. По стара традиция децата, родени през миналата година, бяха окичени със здравец, увит с червен конец и златна паричка, за здраве и дълголетие на малките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай