Стотина роми поискаха нов молитвен дом с протест в Гърмен

Стотина роми поискаха нов молитвен дом с протест в Гърмен | StandartNews.com

Благоевград. Над 100 жители на ромския квартал „Кремиковци" в село Марчево се събраха вчера на протестен митинг пред сградата на община Гърмен.

Те се обявиха срещу събарянето на молитвения дом в махалата им. За времето от 9,30 до 10,30 часа няколко оратори изразиха позицията на събралото се множество. Митингът се охраняваше от полицията, но не се наложи намеса на органите на реда. „Всичко премина мирно и кротко, ние спазваме закона. Това учихме в металната каравана, която над 7 години ползвахме като евангелистка църква. В храма се учим на смирение, а не на крамоли и злини. Затова за нас бе голям удар събарянето на постройката", заяви пасторът на ромите Иван Айдаров. „Настояваме да ни направят нов молитвен дом. В противен случай протестите ще продължат, можем да обявим и гражданско неподчинение. Ще изчакаме известно време, за да видим реакцията на местната власт", каза още Айдаров.

Общината е готова да помогне, за да се случи това строителство по-бързо. Металната каравана бе собственост на фондация „Интегро", чието ръководство пожелало събарянето й. Сега от организацията са изразили желание да построят масивна тухлена сграда, в която местните хора да се събират и да се молят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай