Старозагорец цака енергото с евтин ток

Старозагорец цака енергото с евтин ток | StandartNews.com

Стара Загора. Заралия е патентовал уред за производство на по-евтин и екологично чист ток без енергоизточници. Първоизточник е самата ел. енергия, уредът се включва в мрежата, след известно време се изключва, но той продължава да произвежда ток, пояснява изобретателят Димитър Димитров пред старозагорския в. „Национална бизнес поща".

Той признава, че революционната идея му дошла след серия скандали с моноплистите от австрйската компания ЕВН, която стопирала и намерението му изгради фотоволтачина централа край една старозагорско село. Изобретателят, който е бивш кадър на легендарното ДЗУ, вече е разработил прототип на уреда в старозагорска частна фирма.

Той бил с мощност 2,5 киловата, а двигателят на устройството се захранвал с 1 киловат час. Остатъкът от полезна ел. енергия обаче бил 50 на сто повече - 1,5 квтч. Според изчисленията на находчивия старозагорец произведения ток от такава система щял да струва около 6 пъти по-евтино.

Израждането на малка централа с мощност 5 мегавата ток, която може да захранват цял старозагорски квартал пък щяла да излезе около 3 млн. лв. Сметките показвали обаче, че заради много по-евтиния ток в сравнение със сегашние цени, тя щяла да се изплати само за месец-два.

Към изобретението на Димитров, което може да остави без хляб енергийните монополисти, имало вече сериозен интерес от наши и чужди фирми. На първо врече той самият смятал да обедини усилията на старозагорския бизнес да изградят малка централа, която захранва уличното и парково осветление с евтин ток.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай