Старата баня в Банкя става завод за здраве

Правят в курортното градче най-големия СПА център на Балканите

Старата баня в Банкя става завод за здраве | StandartNews.com
  • Съхраняват царските вани, децата ще учат лечебните свойства на минералната вода
  • Правят в курортното градче най-големия СПА център на Балканите

Кореняците се гордеят с любопитното и славно минало на щедро надарения от природата балнео курортен град, а придошлите са се засели тук не само защото Банкя е само на 17 километра от столицата София, а и защото това е един зелен, чист и приветлив град с дружелюбни и гостоприемни хора.
В миналото са наричали Банкя

българският Баден Баден

или Карлави Вари. Но днес градът в полите на Люлин планина не живее само със хубавите спомени, а се развива и жителите, както и посетителите му разбират, че бъдещото му ще е още по-добро. Голяма заслуга за това имат Общината и кметът на Софийския район Банкя Рангел Марков, който вече четвърти мандат ще работи за просперитета на града и неговите жители.
"Банята в Банкя ще стане завод за здраве", казва кметът на този столичен район. През пролетта на миналата година Рангел Марков представи идеен проект за възстановяване на затворената от 2001 г. от Министерството на здравеопазването стара и рушаща се баня, която е символ на Банкя. Целта на проекта, по който сега се работи усилено, е построената в началото на миналия век стара и рушаща се баня да се превърне в голяма модерна балнеолебница, а край нея да се построи хотел. Целта е през 2020 основно обновената балнеолечебница да отвори врати.
Cтpoeжът нa Гoлямaтa бaня зaпoчвa преди повече от век нa 7 мapт 1907 г. и зaвъpшвa нa 20 мaй 1910 г. Oткpитa e тъpжecтвeнo нa 24 мaй 1911 г. пocтpoeнa e пo плaнoвe нa пpoф. Xoxeдep oт Mюнxeн пoд пpeцизнoтo pъкoвoдcтвo нa apxитeкт H. Heшeв и пpeдпpиeмaчитe бpaтя Caвoви oт Coфия и Hикoлa Paнгeлoв oт Бaнкя.
Идейният проект на арх. Чавдар Георгиев за реконструкцията на старата баня е базиран и на опита, който делегация от Банкя е почерпила от стопанисването и управлението на други подобни бани в Будапеща и Мюнхен. Кметът Марков напомня, че в най-добрите си години в миналото прочутата минерална баня е

посещавана от около 1000 души дневно

и сега с предстоящите промени на прицел е взета тази цифра. Много ще са процедурите, от които ще могат да се възползват хората. При промените, които се извършват с ремонта, максимално ще се съхранят автентичната визия отвън и отвътре, като ще се прибавят и някои нови характерни изисквания на съвременната СПА култура. Ще бъдат запазени двата басейна в оригиналния им вид, но те ще са тематично различни. Функцията на единия ще бъде осъвременена с хидромасаж. Ще бъдат съхранени така наречените царските вани, които са ползвани от царската фамилия в миналото. Комплексът ще разполага с парна баня, сауна и солна стая. Новост ще е изграждането на асансьор за достъп до отделните нива в сградата. Помислено е и за децата, които ще могат да се забавляват в детски кът, където с интерактивни способи ще се запознават с историята на банята и със свойствата на лечебната минералната вода.
Банята ще бъде и място за социални контакти в специално изградената сладкарница, в която хората ще могат в приятна атмосфера да релаксират преди или след водните процедури. Ще има зала, в която ще се организират беседи за здравословния начин на живот и на други теми, полезни за съвременния българин. Фоайето, едно от най-представителните пространства, ще може да се впише и в културния календар на Банкя с концерти, изложби и тематични събития. То ще бъде неповторимо и

желано място за сватби

Двата вътрешни двора на сградата ще бъдат покрити с остъклени покриви, за да се изолират от атмосферните влияния и там на шезлонги посетителите ще могат да отдъхват след процедурите в една приятно озеленена обстановка. Така забележителната емблема на града, наричана в миналото Царска баня, ще стане най-големият модерен съвременен мултифункционален СПА център в България.
Ремонтът и възстановяването на ценната старинна сграда стана възможен, след като в края на 2017 г. "Консорциум Банкя 2020" спечели конкурса на Столична община за проектиране, реставрация, консервация и социализация на Голямата балнеолечебница с предложение за 7,939 млн. лв. с ДДС, след като други кандидати не подадоха оферти. Средствата за ремонта на зданието бяха осигурени с продажба на право на строеж на хотел в близост до банята от компанията "Алианц". Частният инвеститор ще ползва хотела 35 години и след това той трябва да премине под управлението на общината. Ремонтът на сградата трябва да приключи през май догодина.
На 15 юли 2019 г. кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира изпълнието на ремонтните дейности за възстановяването на банята в Банкя и съобщи, че

общината инвестира 20 милиона лева

в използването на минералните води на София. 8 млн. от тях са предназначени за банята в Банкя. Фандъкова определи обекта като най-знаковия за столицата през настоящата година и подчерта, че стратегията на Столичната община е водата да бъде използвана максимално, както за балнеолечение, така и за спа-процедури.
Минералната баня в Банкя, която е паметник на културата, ще бъде дадена за стопанисване на външна фирма, което ще стане чрез процедура за избор на най-подходащ кандидат. Преди това трябва да бъде направен анализ какъв точно модел на стопанисване да бъде избран. Проучват се 5 варианта, съобщи кметът на Банкя Рангел Марков.
Още преди да е приключил ремонтът на банята и превръщането й в модерен СПА център градът и околностите му са любимо място на софиянци, които особено през почивните дни идват тук за отмора и разходки в центъра и по живописните пътеки около града, известен с

най-чистия въздух в региона

Когато идната година балнеолечебния комплекс бъде открит, посетителите ще бъдат много повече.

Радичков: Небесни кладенци изливат райски въздух

Банкя е град, който притежава неповторимо очарование и атмосфера, породени от щастливата среща на уникален лечебен климат и лековити минерални извори, разкава вдъхновено за прелестите на това необикновено място сайта zavodata.com. Небето и Земята са излели благодатта си в него, за да могат хиляди хора да си тръгнат от Банкя, изцелени и подмладени, както вечно млада е и красивата природа на градчето - "перла" в полите на Люлин планина. Разположен на 17 километра западно от София на 640-740 метра надморска височина по магистралата Белград - София - Истанбул, път известен от древността като Диагоналния път, Банкя носи славата на курортен град, в който поради природните дадености се съчетава климатолечение с балнеолечение. От Небето над Банкя се излива въздух, обогатен с озон. Фитонцидите, които се отделят от боровите дървета, с голямата си лечебна сила са невидимата защита на Банкя. Климатът е умерено-континентален. Средната годишна температура 9.6 градуса по Целзий. Често се наблюдават температурни инверсии, при които времето в Банкя е по-топло, отколкото в София. Мъглите тук са рядкост и имат характер на планинска мъгла. Лятото е топло, но не горещо, освежено от планинския бриз - "горски вятър", който носи към курорта въздух, богат на фитонциди и отрицателни йони.
За въздуха на Банкя писателят и мъдрец Йордан Радичков казваше: "Тук се чувствам така, сякаш на няколко часа в небето над Банкя се отварят някакви невидими небесни кладенци, от които се излива райски въздух".

Природната аптека лекува и подмладява

От Земята на Банкя блика лековитата хомотермална минерална вода с общ дебит 24 л/сек и температура 36.5 -37.2 градуса. Постоянната температура говори за нейния дълбок произход. Водата, която блика от дълбочина 850 метра е хидрокарбонатно-сулфатно-натриева. По химическия си състав банкянската минерална вода е истинска природна аптека. Тя е бистра, безцветна, без миризма, мека и изключително вкусна. Седем са лечебните заведения, в които се възстановяват хора, прекарали инсулти, със сърдечно-съдови и неврологични заболявания, под грижите на висококвалифицирани специалисти, които и до днес поддържат славата на Банкя като "здравницата" на България и Национален център по кардио-рехабилитация. В нея се повлияват добре и заболявания, свързани с обмяната на веществата, стомашно-чревния тракт, опорно-двигателния апарат, ендокринологични заболявания, обща физическа и умствена умора. Въздухът, водата и природата на курорта оказват и подмладяващ ефект.

Възпитават в младите чувство на гордост

Едно социологическо изследване в Банкя ще помогне на местната власт да актуализира още повече философията на управлението на града, който през последните години бележи значителен напредък в развитието си. Изследването показа оптимистични резултати в нагласите на жителите на курортен град, които тази година отбелязват 50-годишнината от провъзгласяването на Банкя за град. Анкетата бе част от проекта. "Про-Банкя: усещането за принадлежност или за локалната идентичност на тийнейджърите в град Банкя". Проектът бе реализиран от Сдружение "Форум за европейско бъдеще" в партньорство със Столична община - Район "Банкя", 78 СУ "Христо Смирненски" и Професионална гимназия по туризъм "Алеко Константинов". Финансирането му е осигурено от Програма "Европа 2019" на Столична община и включва конкурси за рисунки, видеоклипове и фотографии. Ориентиран е към младите хора и създаването у тях на чувство на принадлежност към Банкя. Целта му е да възпита у тях чувство на гордост от принадлежността им към на това място. В тази посока общината работи креативно и целенасочено, въпреки че както показва една анкета на "Алфа рисърч" 89 процента от местните жители и ново заселилите се харесват града и не биха го заменили с друго населено място.

Вазовият дъб е на 300 години

В Банкя има едно дърво, известно като "Вазовия дъб". Курортният град е бил любимо място за почивка на големия български поет и писател, бащата на българската литература Иван Вазов. Тук той е отдъхвал и се е вдъхновявал. На 15.06.1900 г. написва произведението "Утро в Банки", в което показва преклонението си пред вълшебната природа на града. Дървото е от вида летен дъб, предполага се, че възрастта му е над 300 години. Намира се в близост до храм "Св.Св. Кирик и Юлита". Ето част от този прекрасен разказ - импресия: "Утренната тишина действува гальовно и успокоително на душата; аз я чувствувам как прониква благодатно в мене, заедно със свежестта и животворний лъх на утренния въздух. Изпитвам чувството, като да съм нов човек, освободен от бремето на тревоги и грижи, изпитвам, като едно дете, радостта на живота, на живота, неначет от скръбта. И тиха радост ме пълни, че гледам тия тихи долини, тия тихи гори, тия тихи пространства, това тихо небе. И става ми леко, леко! И мисъл ми иде, че не може да съществува страдание в пазвата на тая хубава природа, че не трябва да съществува то, когато всичко туй диша отрада и тишина, и спокойствие, и кани към щастие и благодарствена молитва. А той сега се чува, благодарствения химн, сред утренния мир той се възнася из песента на дъбите, из миризът на тревите, из дихането на въздуха, из дъното на душата ми, празнуващи насталий триумф на светлика въз мрака Колко е хубаво тука!"

Курортното градче иска да е шахматна столица на България

Животът в Банкя се обуславя не само от прекрасните й природни дарове, но и от духовния климат, създаван от хората на града.
Последните години градът изживя невероятен строителен ренесанс. Бе изградена нова пешеходна зона, реконструиран бе и парк "Ротонда", където се провеждат повечето културни събития на открито. Най-значимите празници са традиционните Горешляци - 15, 16 и 17 юли, отбелязвани и като Празници на минералната вода, здравето и дълголетието. Културните традиции се съхраняват в двете читалища - огнища на българщината и местната самобитност. Детско-юношеското театрално студио "Смехурко" развива артистичните заложби на децата от Банкя, като за много от тях театърът се превръща в професия и жизнено поприще. Музите на различни изкуства често си дават среща в парк "Ротонда", където се провеждат фестивали, концерти, празнични програми. Още от началото на миналия век курортът е привличал столичната бохема, между които и най-известните ни поети и писатели. Банкя и до днес упражнява необяснимо и непобедимо влияние върху хората на духа. Галерия "Тандра", където ежемесечно се откриват изложби на известни български художници, стана символ на обединяващата и възвисяващата роля на изкуството в града, заедно с Арт център Банкя.
Ценителите на спорта могат да получават здраве и наслада на модерните спортни площадки в града, разположени до най-голямото на Балканския полуостров 78 СОУ"Христо Смирненски" и в квартал "Иваняне" до кръговото движение. Тенис комплексът - един от най-съвременните в България, оказва гостоприемство на най-добрите "ракети" при наши и международни турнири. Много радост доставя на своите почитатели ФК "Банкя". Градчето е на път да се превърне в шахматна столица на България. Периодично цветът на шахматната мисъл на страната се събира на Държавни първенства, провеждат се международни турнири с Белград на 100 дъски и ускорен шах. Пет екопътеки опасват живописните околности на градчето - две към манастирите "Света Троица" и "Света Петка", две по поречието на реки и "Пътеката на здравето". Любителите на конната езда са улеснени от близостта на Хиподрума, който на Тодоровден кипи от емоциите на зрители и участници в традиционните кушии.
В зората на миналия век с пророческа точност д-р Никола Генадиев, тогавашен министър на земеделието и търговията, изрече тайната: "Банкя - Благослов, Благодат, Благоденствие". Разгърната, мисълта му звучи така: Банкя е благословена от Бога с Неговата Благодат за Благоденствие на хората.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай