Стара Загора кандидатства с борд за иновации пред Блумбърг

Стара Загора кандидатства с борд за иновации пред Блумбърг | StandartNews.com

Стара Загора. Борд за предприемачество и иновации, който да подпомага младите и образовани хора да създават свой бизнес.

Това е идеята, която Старозагорската община представи в конкурса Предизвикателство за кметове, организиран от фондацията на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Тя се родила сред продължителен брейнсторминг на група от 20-на млади старозагорци. По покана на кмета Живко Тодоров в продължение на няколко месеца всяка седмица са се обсъждали различни идеи, докато изкрастализира тази иновационна и полезна за жителите на града. Идейният проект предвижда Бордът да бъде създаден като неправителствена организация. В нея освен местната власт ще бъдат привлечени бизнеса, Търговско-промишлената палата, Агенцията за регионално икономическо развитие и Института за космически изследвания и технологии. Реализацията на проекта включва и възстановяването на Лабораторията по астрономия, космическа физика и астрофизика. Конкретната цел е в рамките на 4 години да бъдат стартирани поне 50 нови бизнеса-проекта. Предвиждало се един от тях да бъде производството на лиофилизирани храни за космонавти.

Авторите на проекта за Блумбърг-конкурса посочват и част от аргументите за неговата успешна реализация. В местния филиал на Института за космически изследвания и технологии към БАН, Стара Загора е подготвил над 120 български студенти и учени. През годините те са спечелили 15 златни, 32 сребърни и 34 бронзови медала от участия в международни олимпиади по космическа физика и астрофизика. Сега всички те работят в чужбина, включително и в Меката на астронавтика - НАСА.

Bloomberg Philanthropies обяви, че 155 града от цяла Европа са изпратили идеи за конкурса Mayors Challenge 2013 – 2014. Конкурсът цели да вдъхнови европейските градове да предложат иновативни идеи, които разрешават важни предизвикателства и подобряват живота в града и които след това могат да се приложат и в други градове. Фондацията ще връчи 5 милиона евро на победителя и по 1 милион евро на още четири града, които изпратят най-креативните и приложими идеи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай