Стара Загора казва НЕ на скуката

Рок, опера, театър и различни фестивали ще радват жителите и гостите

Стара Загора казва НЕ на скуката | StandartNews.com
  • Богато на културни събития лято в Града на липите
  • Рок, опера, театър и различни фестивали ще радват жителите и гостите

В началото на юни Градът на липите, поетите и правите улици отново бе Столица на новото европейско кино, а дни след това премина през "Цветовете на джаза" с емблематичния Васил Петров, Гвардейски представителен духов оркестър, Надя Тончева, "Акага", JP3, Trombobby x C-Mo и Единствените им приятели. Стара Загора оживя и чрез творбите на участниците в 27-мото издание на Международния пленер по живопис "Дружба", където 7 художници майсториха върху платна забележителни за града места.  Само преди дни се случи и свежият  алтернативен фест "На зелено", изпълнен със занимателни дейности за деца и възрастни сред природата, на крачка от сърцето на града. Природосъобразен базар също бе част от предложенията на първия по рода си безплатен фестивал. Вечерите бяха отредени за урбанистични дискусии, кино и два безплатни концертни маратона с Required*, Djankobrat, Аудиосфера и ключовите старозагорци от софийската сцена "Кота 0", етно бандите "Вишна-черешка", "Бас народен", "Ехо Балкан самба" и специалните гости - Теодосий Спасов и Иван Шопов.

  • Този петък сърцето на Стара Загора ще забие в ритъма на рока

 От 23 до 25 юни за втора поредна година Античният форум "Августа Траяна" в Стара Загора е сцена за лекарите-рокаджии от цялата страна и техния  уникален фестивал Doctor Rock. Създаден от очния хирург д-р Станимир Трошев и неговата група LED SEVEN, фестът обещава три вечери неподправен рок, добро настроение и срещи с приятели.

 На 23 юни в 19:00 часа началото ще бъде поставено от музикантите от Rock Session от София. Групата е с два самостоятелни албума зад гърба си и ще се представи с изцяло авторски репертоар. Веднага след тях ще забият Докторите от Пловдив и накрая GP Band от Бургас.

 Вечерта на 24 юни е за младежите от Covers on Slippers от София, очарователните A.CP.C (Ей СиПи Си) от Велико Търново и Restart Rock Band - София с уникален трибют на Led Zeppelin.

 Последната фестивална вечер е за заралии. На сцената на 25 юни се качват Macrophages (банда на Медицинския факултет на Тракийски университет), Rockstage и Led Seven. 

  • Пътят на хляба и Еньовден

24 юни обещава да е по български пъстър - в старозагорското село Преславен канят на истински битов празник от старо време. "Пътят на хляба" е в чест на житото, но и на живото наследство, което крият малките населени места. Десетото издание на колоритното тържество  в събота започва още в 9.00 часа, когато малки и големи се отправят към нивата, за да зажънат ритуално. 

Навръх Еньовден канят на празник и в курортното селище Старозагорски бани. Там традицията повелява 77 билки и половина да се наберат по изгрев. Слънцето, билките и водата честват тук за 15-и път. От 10.00 часа, хоро и венци ще се вият, за да бъде здрава годината, а гостите на населеното място с късмет и благи мисли.

  • Мозайка

Национално биенале "Мозайката днес", което е с международно участие от Италия, Монако и Англия,  ще започне на 30 юни в Града под липите - събитие с традиции в културния живот на града, известен и с едни от най-красивите съхранени образци на това антично изкуство. Организатори на проявата са Община Стара Загора и "Арт Мозайка".

  • Театър и опера през юли

Юли е запазен за Драматичен театър "Гео Милев", който приключва творческия сезон с представления на открито. И тази година, афишът обещава неповторими преживявания.

В инициативата "Театър под звездите", в Лапидариума на Регионалния исторически музей и на Античния форум "Августа Траяна", ще оживеят спектаклите "Чичовци", "Пижама за шестима", "Сън в лятна нощ" и премиерата на "Българският модел" по Станислав Стратиев.

Специални музикални вечери "Романтика през юли" даряват с ноти летните старозагорски нощи. Актуална информация за програмата в жаркия месец има в сайта на Общинска администрация.

Държавна опера Стара Загора също се грижи за културното разнообразие с великолепни спектакли на ненадминатата лятна сцена на Античния форум. На 1 юли старозагорци и гости на града ще могат да се насладят на представлението "Есмералда Парижката Света Богородица", посветено на 98-мата годишнина от  създаване на първия извънстоличен оперен театър в страната. 

  • Август е музика

Август е музика - така определят месеца в Стара Загора. Уикендите са изпълнени с много настроение, пъстроцветни фонтани и концерти в сърцето на града - площада пред Общината.

Последният уикенд на август - 26 и 27, е по традиция запазен за Националния тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка". Под шарената сянка на високите дървета в централния парк на курортното селище Старозагорски бани си дават среща родолюбци и таланти от цялата страна. Хиляди се включват в пъстрата програма - надпявайки и надигравайки се на няколко сцени едновременно. Гостите пък имат на разположение Занаятчийска улица, "Селски двор", а за най-малките - десетки работилници, демонстрации и занимания. Нощта срещу неделя е запазена за концерт и нестинари. Заявки за участие в Националния тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" се приемат до 31.07.2023 г.

  • Столица на бирата и безплатни концерти на открито

От 30 август до 3 септември Стара Загора е Столица на бирата, музиката и доброто настроение с "BEERфестът". Осмото издание на феста отново е  с вход свободен, а музикалната програма - изпълнена с богатство и разнообразие от стилове. Сцената и тази година ще бъде разположена на поляната в парк "Загорка". На нея ще се качат "Гумени глави" и R&B Records All Stars, Мария Илиева, "Остава", "Тоника СВ", Pavell & Venci Venc, FYRE, Невена Цонева, Innerglow, Keranov, JAY, Донко Марков, Nikeca, Caliberty, Overground Brass Band, DJ Stevie G, DJ Stanchika, Irie Bear, Manata, RockStage, "Аудиосфера". Две изключителни изпълнения - трибюти на световноизвестните Red Hot Chili Peppers, Robbie Williams Linkin Park, ще нажежат емоциите. 

  • Вино и изкуство през септември

Септември е месецът на празника на виното и културното наследство "Августиада", Нощ на изкуствата, невероятното изживяване с Кукления театър и Международния куклено-театрален фестивал за възрастни "ПИЕРО", следвани от Есенни литературни дни, за да се подготви атмосферата за 5 октомври - Празник на града, който винаги е с програма, изпълнена с много настроение, концерти, конкурси, спортни прояви и великолепие, каквото отива само на 8-хилядолетната Стара Загора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай