СТАНДАРТ отличава младите таланти на Стара Загора

Кметът Живко Тодоров: Имаме много причини да се гордеем със Стара Загора, затова работим така, че и тя да се гордее с нас

СТАНДАРТ отличава младите таланти на Стара Загора | StandartNews.com
  • Представяме преобразяването на града, награждаваме шампионите му

Един от носителите на приза за цялостно творчество на фестивала Златната липа е Почетният гражданин на Стара Загора и обичан актьор Васил Михайлов

 

"Радвам се, че старозагорци обичат града си. В момента изпитваме изключително неудобство от изпълнението на мащабния ВиК ремонт. Всички сме наясно, че трябва да мислим в перспектива и съм убеден, че е за добро, но затварянето на улици, некачественото им възстановяване и всички други перипетии са ежедневие. Категоричен съм, че трябва да се развива, да се надгражда, затова и Общината ще се погрижи за възстановяване на настилката на няколко от големите улици. Каквото е в правомощията ни, за да имаме зелен и красив град, го правим - и с ремонти, различни инициативи и разнообразни фестивали, концерти, форуми, и със сърце, защото имаме много причини да се гордеем със Стара Загора, работим така, че и тя да се гордее с нас", подчертава кметът Живко Тодоров.

 

 

  • Кметът Живко Тодоров: Имаме много причини да се гордеем със Стара Загора, затова работим така, че и тя да се гордее с нас

Младите хора, които са повод за гордост не само на Стара Загора, но и на цяла България ще бъдат отличени на 5 юни 2023 г. от "Стандарт" и общината. Кампанията "10 причини да се гордея с моята Стара Загора" отива в Града под липите, за да покаже преобразяването му и да отличи талантите му. 

10 огромни пана представят европейския облик на Стара Загора. Те ще бъдат представени на събитието зала "П. Р. Славейков", а след това ще бъдат показани на специална изложба, за да ги видят всички жители и гости на града

Хилядолетна Стара Загора доказа, че е град с богато културно-историческо наследство, с млад дух и е притегателен център със своите събития за хора от различни възрасти, казва кметът на общината Живко Тодоров.

"Само преди дни се проведе десетото юбилейно издание на Международния фестивал за ново европейско кино "Златната липа", превръщайки града в столица на седмото изкуство у нас", посочи Тодоров. Плеяда звезди преминаха по червения килим пред Старозагорската опера, където по традиция се провежда емблематичното събитие. Прожекциите на десетки филми са абсолютно безплатни за публиката, а голяма част от екипите на лентите са на място, за да ги представят. "Всяко мероприятие, което има добавена стойност за публиката, е добре дошло. С екипа ми през годините успяхме да реализираме различни събития - фестивали, конкурси, концерти... Стара Загора обича своите млади хора и трябва да можем да отговорим на потребностите им. Работим много добре с различни организации и неформални групи, които имат великолепни идеи", допълва Тодоров.

на 8 юни Античният форум

  • "Августа Траяна" става сцена 

на "Цветовете на джаза" - фестивал, разкриващ магията на музиката, поднесена по вълнуващ начин на открито. Програмата е три дни и събира в себе си новаторството на младите и професионализма на доказалите се изпълнители. Старозагорците и гостите на града ще могат да се насладят на Васил Петров, Гвардейски представителен духов оркестър към Националната гвардейска част, главен диригент подполковник Ради Радев, група "Акага", JP3 - Живко Петров трио, Надя Тончева и приятели, Trombobby x C-Mo.

Следващият юнски уикенд е запазен за новото начинание на Творческия колектив "На улицата". Събитието 

  • "Бедечка фест - на зелено" 

започва на 16 юни и до 18 юни предлага изключително интересна музикална и арт програма - Required, Djankobrat, Аудиосфера, Кота 0, Теодосий Спасов и Иван Шопов и още. Ще има графити, забавна математика, любителски кинофест и други.

През топлите месеци Стара Загора разцъфтява с аромат на липи, но и с десетки събития, концерти, както и локации за разходка. "Зоопаркът получи изцяло нов облик - симбиоза между природа и модерен дизайн. Това е най-посещаваната дестинация към момента, сочат справките на отделите ни по "Култура" и "Туризъм и младежки дейности". Имаме 70 дка площ, животни от почти всички континенти, освен това е и спасителен център. Създаваме среда, подходяща за обучения както за посетителите, така и за колаборация с Ветеринарномедицинския факултет на Тракийския университет, Професионалната гимназия по ветеринарна медицина  "Иван. П. Павлов" и Спасителния център за диви животни "Зелени Балкани".

Множество събития се организират за най-малките, което също допринася за високия интерес към зооградината, която е разположена в сърцето на един от най-красивите и големи паркове у нас - "Митрополит Методий Кусев", допълва кметът Тодоров.

  • Националният тракийски фолклорен 

събор "Богородична стъпка" отново очаква

хиляди посетители в курортното селище Старозагорски бани в последните почивни дни на август, припомня Живко Тодоров. В полите на Средна гора се надпяват и надиграват фолклорни състави от цялата страна по време на традиционния форум. "Програмата е два дни. На разположение е пъстра Улица на занаятите, колоритен Селски двор, разкриващ бита и културата на българите от старо време, чудесни детски арт работилнички, концерти и уоркшопове. По традиция съботната вечер предлага вълнуващо преживяване с нестинарски танци", казва той.

В топлите месеци под липите се разказват истории с безплатни градски турове, площадът пред Община Стара Загора е сцена на летни концерти. "Градът ни е жив, има млад дух, доказват го събитията, публиката. След основният ремонт на Летния театър, Стара Загора е все по-привлекателна за артисти от цялата страна. Датите са почти изцяло заети от концерти и представления", споделя още кметът.

В края на август, в Стара Загора се провежда и 

  • петдневното събитие "BEERфестът"

През 2023 година предстои неговото осмо издание. Започва на 30 август и ще продължи до 3 септември. И тази година фестивалът ще бъде с вход свободен, а музикалната програма - изпълнена с богатство и разнообразие от стилове. Сцената отново ще бъде разположена на поляната в парк "Загорка". На нея ще се качат Гумени глави и R&B Records All Stars, Мария Илиева, Остава, Тоника СВ, Pavell & Venci Venc, FYRE, Невена Цонева, Innerglow, Keranov, JAY, Донко Марков, Nikeca, Caliberty, Overground Brass Band, DJ Stevie G, DJ Stanchika, Irie Bear, Manata, RockStage, Аудиосфера. Две изключителни изпълнения - трибюти на световноизвестните Red Hot Chili Peppers, Robbie Williams Linkin Park ще нажежат емоциите.

През целия месец септември се провеждат събития, които са посветени на

  • Празника на Стара Загора - 5 октомври

"Културните институти в нашия град са дейни и креативни, имат изключително разнообразни свои календари. Кукленият театър и неговия Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро", Операта с Фестивал на оперното и балетното изкуство, който е с половинвековна история", допълва кметът.  Читалищата в града също постоянно се включват в културния живот с различни фестивали и концерти. Община Стара Загора има и 51 села - от пъстри по-пъстри са празниците на райската ябълка, на ореха, на черешата. Вълнуващо преживяване е и празникът на село Преславен "Пътят на хляба", който включва демонстрация на зажънване на нивата, съпроводено от битов колорит, музика и танци.

Интензивен е и спортният календар на Стара Загора. Общината осигурява подходящи условия за развитието на спорта и сред подрастващите, и за професионалните атлети. Няколко са големите събития, които обединяват спортните общности и показват на младите хора, че спортуването е важна част от ежедневието им.

  • "Маратон Стара Загора" 

​​​​​​​

е чакано и популярно събитие, което организираме с ентусиазъм. В годините се надгражда и последното му издание, което беше през април, събра стотици лекоатлети и любители. Участниците избираха между три дистанции - класическата от 42,195 км, полумаратон 21 км и 10.5 км, което дава възможност всички любители на бяганията да се включат в надпреварата", дава подробности Тодоров. Той не пропуска да спомене и традиционните турнири по борба в памет на Динко Петров, по плуване, по лека атлетика, по художествена гимнастика. "Имах удоволствието в началото на месеца да открия тазгодишното издание на шампионата "Фея под липите", който събира стотици млади грации, показващи хъс и талант в художествената гимнастика", уточнява кметът и допълва, че Общината работи много добре с местните клубове и подпомага организирането на различни видове състезания. Под липите предстои Републиканско първенство и Отворен турнир по УШУ/КУНГ-ФУ и ТУЙ ШОУ. Събитието ще се проведе на 10 и 11 юни в спортна зала "Иван Вазов". Участниците ще са над 300 и ще се състезават в различни дисциплини. През юни в града отново се събират и любителите на немските автомобили за събор. Миналата година се получи интересно и запомнящо се събитие, става ясно от думите му. 

  • Писта Стара Загора 

е друго значимо и голямо събитие за града ни. Очакваме тази година отново да се случи. Основен акцент, който поставяме по време на двудневното състезание, е безопасността на пътя. Важно е да напомняме на младите водачи, че високите скорости са само за пистите и организираните състезания, казва още кметът и припомня, че три пъти градът домакинства на най-голямото студентско спортно събитие - "Универсиада".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай