"Стандарт" отличава младите таланти на Ардино

Маратонът "Моят град" продължава в област Кърджали

"Стандарт" отличава младите таланти на Ардино | StandartNews.com

Развитието на спорта и подкрепата за младите таланти. Това са част от големите успехи на Ардино, с които общината основателно се гордее. Преобразяването на града ще бъде представено днес, 25 януари 2019 г., на изложбата "10 причини да остана в моето Ардино", организирана от "Стандарт" в партньорство с общината.

10 огромни фотопана представят обновяването на града и знакови за него обекти и инициативи. Изложбата е стъпка № 9 от най-новата кампания на в. "Стандарт" - "Моят град". Тя тръгна през септември от Благоевградска област, продължи през октомври в Бургас, през ноември - в Харманли и Свиленград. През декември бяхме в Крумовград.

Целта на обиколките ни в страната е да даваме на хората поне по 10 причини да останат в родния си град. Домакин на събитието в Ардино е кметът на града Ресми Мурад.

Специален акцент изложбата поставя на развитието на спорта и здравето на младите. В града има повече от 6 спортни клуба и туристически сдружения. Куп медали извоюваха и миналата година състезателите на СКТМ „Юнак - 2005“. На спортните състезания организирани от Българската федерация по тенис на маса през 2018 г. те спечелиха 10 златни, 6 сребърни и 7 бронзови медала. А талантливата състезателка Сиделя Мутлу не случайно бе привлечена в националния отбор на България по тенис на маса. На Европейското първенство по тенис на маса през август 2018 г. в Страсбург Сиделя се класира на престижното 6-то място, а на Европейското първенство в Брюксел през октомври 2018 г. зае пета позиция.

10-годишният състезател на ФК „Юнак“ Ивайло Тенекеджиев пък е един от 16-те най-добри млади футболисти на България, отличен с награда от Българския футболен съюз.
Едно от паната в изложбата показва обновената спортна база на Ардино. Общината разполага с три спортни зали - в Ардино и в селата Бял извор и Горно Прахово. Има и 10 мултифункционални игрища - три в Ардино и по едно в селата Падина, Жълтуша, Бял извор, Чубрика, Млечино, Горно Прахово и Боровица. Има още две спортни зали към образователните институции в града.
Изложбата отделя особено внимание на инвестициите и предприемачеството в града, както и на обновяването на обществените сгради.

Друго от паната представя изпълнените проекти за енергийна ефективност. Обновени са сградите на общината, средното училище, детските градини, болницата, читалище „Родопска искра“, както и кметствата в селата Любино, Светулка, Правдолюб.

Сред гордостите на община Ардино са Стратегията за опазване на културното наследство (2017-2021 г.) и Програмата за развитие на туризма (2017 - 2020 г.).
Чудесата на Ардино привличат все повече туристи. Гостите на града не пропускат да видят Дяволския мост, Тракийското светилище „Орлови скали“, крепостите при село Боровица и в местността „Асара“, твърдината „Калето“, връх Алада, Стояновия мост на река Арда.

На тържествена церемония ще бъдат отличени хората от Ардино, които с таланта, постиженията и своята отдаденост са гордост за града. Наградите са в шест категории: "Инвеститор", "Предприемач", "Култура", "Спорт" и "Образование". За първи път ще отличим дарител - Евгени Смирнов. През 2017-2018 година той е организирал дарения за над 48 000 лв. в сферата на обществения живот, здравеопазването, културата и спорта. Смирнов организира и уникална изложба на старинни катинари в Общинския музей - Ардино, а като дарение предостави на музея експозиционните щандове. Той спонсорира и участва в организацията и провеждането на традиционния маратон „Дяволски мост - Ардино“.

Заслужена награда ще получи СУ "Васил Левски", чиито млади таланти прославят Ардино у нас и в Европа. Симона Павлова, Дениз Мюмюнова, Димитрина Карамфилова, Екрем Наджи Хасан и Милен Чолаков класираха училището си за участие в „Евроскола“ в Европейския парламент в Страсбург. Третокласникът Ивайло Ангелов се класира втори в Математическо състезание „Перперикон“. Цветелина Георгиева пък е републикански шампион в ученически игри по тенис на маса. Сред номинираните е и гордостта на Ардино - читалище "Родопска искра".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай