Състезание в жегата! Пържат яйца на асфалта

Последните кадри са от Плевен и Русе

Състезание в жегата! Пържат яйца на асфалта | StandartNews.com

Пърженето на яйца на асфалта се превърна в най-голямото съревнование между градовете у нас. Фейсбук е пълен със снимки на омлети, направени на тротоара, на парапета на балкона, на пътното платно.

Последните кадри са от Плевен и Русе, където жегата разреши изпичането на яйца на слънчева светлина.

Максимална температура от 42,4 градуса на сянка е измерена в късния следобяд в Русе. В Плевен пък съумяха да изпекат сурово яйце на перваз на прозорец.

За Русе това не е връх. Най-горещо на 25 юли е било през 1987 година. Тогава термометрите са отчели 43,6 градуса. Най-студено на тази дата е било през 1978 година - 13 градуса. Това оповестиха за Българска телеграфна агенция от хидрометеорологичната станция в крайдунавския град.

Температурата на плочка от черен гранит в центъра на града е над 60 градуса, а яйце може да бъде опечено за трийсетина минути, сподели опит.

Поради високите температури на самостоятелен от Общината краткотраен пункт в центъра на града се дава безвъзмездна минерална вода, а фелдшер мери кръвното налягане на искащите минувачи и ги поучава по какъв начин да се пазят от жегата. " В обедно време, когато са най-високи температурите да не обикалят площада, тъй като е доста горещо. Да пият повече течности, да носят по-леки облекла и да търсят сянката ", сподели Гюнсели Ниязи - медицински фелдшер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай