Спират с курбан черна прокоба

Спират с курбан черна прокоба | StandartNews.com

Серия от 6 убийства гони туристи и инвеститори от Баня

Разлог. Прочутото с минералните си извори разложко село Баня в последните 2 години и половина стана известно и със серия убийства.

Новините за поредния инвеститор, който вдига хотел в селището, отстъпиха на зловещите вести за кървави престъпления. Местните хора нямат обяснение защо подобни страшни неща се случват точно тук. Черната хроника е неумолима - само за 30 месеца насилствена смърт застигна шестима души. Някои другоселци кръстиха населеното място "Туин Пийкс". Не че има кой знае какви прилики между нашето село и измисления от Дейвид Линч град в Съединените щати. В телевизионния сериал имаше куп странни и мистериозни събития. Но по едно нещо сходството, за съжаление, е видно - серията убийства. Много от жителите на Баня, които са 3100, се чудят как да спрат черната хроника. Защото тези престъпления съсипват имиджа на курортното селище.

"Не бива да се бавим повече. А да направим курбан за всички нас, за селото. Да сложим точка на лошотиите. Че не се търпи такава орисия. Защо все на нашата глава се стоварва толкова много смърт?! Баща уби сина си, жена умъртви сестра си, неизвестни убийци застреляха мъж, гарда му и работничката му, полицай гръмна крадец на кабели от ромската махала...", споделят мъже, които седят на припек в центъра на Баня. Иван Йорданов признава, че някои от гостите на селището са чували за някои от убийствата. "По-любопитните от туристите питат, искат да научат подробности за случаите. Казват, че няма лоша реклама, но не и този път. Та ние разчитаме на туризма. Не е случайно, че Баня се е харесала на сегашния президент Росен Плевнелиев, който има къща тук. Кой ще отиде в курорт, в който се редят убийство след убийство", твърди Иван. Според него в последните 2 години и половина няма как инвеститори да не са се отказали да вложат пари в населеното място. "Туристи ни подминават, то си е за страх. Трябва да се обединим и заедно да си направим курбан, да се обърнем към Бог и вярата. За да се справим с тази орисия. Да поемем инициативата, няма какво да чакаме повече", казват негови съселяни. Кметът на Баня Николай Драговчев също обмисля в най-скоро време да се организира курбан в църквата "Свети Георги". "Длъжни сме да го направим, трябва да реагираме, че лошото не ни подминава. Мине малко време и пак стане някоя беля. И така е вече две години и половина. Хората с право са притеснени. Нямам представа на какво се дължат тези страшни неща. Къде ли сбъркахме?", пита се селският управник.

Свещеникът Янко Русков, който е архиерейски наместник на Разлог, също няма мира от бедите в селото. "Нагърбвам се с организацията на курбана. В близките дни ще проведа среща с църковното настоятелство. Вярвам, че няма човек в Баня, който да е против. Защото няма нормален човек, който иска да се пролива кръв в населеното място, където живее, а и въобще да има каквито и да е престъпления по света", казва божият служител. Той е убеден, че трябва да има голям селски празник с курбан. Да се отслужи молебен за здраве и благоденствие и на жителите на Баня, и на всички останали хора. Ще упомене в молитвите и проповедите си кървавите престъпления. Ще помоли Господ това повече да не се допуска в селището. "Бог ни праща изпитания всеки ден. Понякога обаче ни праща и наказание. Тогава е необходимо не да се примиряваме, а да си извадим поуки. Винаги наказанието идва, за да извлечем поука. Затова моя мисия и задача е да направим този курбан. Ще се моля за мир, здраве, благоденствие и любов между човеците. За да се отървем от злото, то да остане зад нас, а ние да продължим напред със светли души и вяра в живота и ближните", споделя архиерейският наместник на Разлог отец Янко Русков.

70 минерални извора лекуват всичко

Все повече хотели посрещат гости в малкото разложко село, което е сгушено между три красиви планини - Пирин, Рила и Родопите. Множат се и частните къщи, които изглеждат като палати. Дори кризата не спря интереса на инвеститорите към селището, който е провокиран най-вече от над 70-те минерални извора. Някои от комплексите ползват водата от тях и предлагат на клиентите си различни оздравителни процедури. Руснаци и украинци се надпреварват да инвестират в китното селище. "Десетина са готовите хотелски комплекси. Пред завършване е пореден хотел. Други пък са на етап строеж, а има и такива, които тепърва ще се вдигат. Всичко това е заради прочутата ни минерална вода. Почти всички хотели предлагат СПА процедури и балнеология", твърдят жителите на Баня. Преди време украински бизнесмени вдигнаха СПА хотел, където често отсядат политици и дипломати. През годините бяха закупени над 150 частни имота, а инвеститорите вложиха парите си в изграждане на хотелски и апартаментни комплекси, вилни селища и развитие на балнеологията. Сериозно предимство на Баня е и близостта до най-добрия ни зимен курорт Банско - само на 5 км е. Красивата природа също привлича нашенци и чужденци, които вдигат къщи и се заселват тук. "Наши съселяни са шотландци, руснаци и французи", хвалят се местните хора.

Черната хроника

12 януари 2012 г. 61-годишният Илия Куршумов намушква смъртоносно в гърдите с нож родния си син Димитър (33 г). Кървавото престъпление се случва след семеен скандал пред очите на майката на жертвата. Според съседи Илия прекалявал често с пиенето, а неговите близки се опитвали да му ограничават алкохола.

3 юли 2012 г. На около 2 километра от Баня, в местността Раковица, е застрелян с над 30 куршума от автомат местният бос Васил Донев - Доневио. Там притежавал около 100 дка земя, овощна градина, овчарници и краварници. Дъжд от куршуми се изсипва върху джипа "Мицубиши Паджеро" на Донев, загива и неговият бодигард Бинко Робов - Бината. Вътре пътували също съпрузите Емине и Мирослав Кьосови, които се грижели за животните във фермата. Жената е тежко ранена, издъхва два дни по-късно.
Три месеца преди да го убият, Донев е задържан от антимафиоти заради незаконна лихварска дейност. Парите събирал с наказателна бригада.

23 март 2013 г. Служителят на Транспортна полиция - Пловдив, Иван Лулеов получава сигнал, че се извършва кражба на кабели в района на жп гара Генерал Ковачев край Баня. Заварва двама цигани. Единият успял да избяга от колата. При опит да задържи втория от крадците апашът тръгва с брадва срещу Лулеов. Униформеният вади служебния си пистолет и улучва в шията със стоппатрон 36-годишния Николай Иванов, с когото са съселяни. Качва го в колата си и го закарва в Спешен център - Разлог, където Иванов издъхва.

14 септември 2013 г. След възникнал скандал 52-годишната Янка Костадинова, която била употребила солидно количество алкохол, се нахвърлила с нож върху сестра си Филка Стефчева (60 г.). Намушкала я пет пъти в корема и гърдите. Въпреки усилията на медиците жертвата издъхнала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай