Спипаха 22 бежанци край Банско

Спипаха 22 бежанци край Банско | StandartNews.com

22-ма нелегални емигранти са задържани в района на разложкото село Елешница в сряда към 09,00 часа сутринта. Те са заловени след гонка, започнала край българо-гръцката граница. Рано сутринта в зоната на отговорност на Гранично полицейско управление-Гоце Делчев е проведена специализирана полицейска операция. Установен е микробус с чужда регистрация, натоварен с нелегални мигранти, който не се е подчинил при нареждане на граничните полицаи да спре. Водачът избягал с мръсна газ.

Веднага е активиран план за съвместни действия на Регионална дирекция „Гранична полиция" - Смолян и ОД на МВР - Благоевград. Предприети са съвместни заградителни мероприятия и в района на село Елешница, между Добринище и Банско, е спрян микробусът. В него са открити 22-ма нелегални мигранти, които са заявили, че са граждани на Сирия. Те не са оказали съпротива при задържането. Качени са на джипове и са транспортирани обратно в Гоце Делчев, в базата на Гранична полиция. В групата е имало и няколко деца на по 3-4 години. Там са им дадени храна и вода, извършени са им и медицински прегледи.
Установени и задържани са още два леки автомобила с българска регистрация, шофирани от български граждани, които са съпричастни към случая с трафика на бежанци от Гърция къч вътрешността на страната ни.

По първоначални данни това са каналджиите, които са участвали в нелегалното преминаване на чужденците през държавната ни граница. Те са влезли в страната ни, като са го направили през „зелена граница". В операцията е участвал и хеликоптер на Гранична полиция. Работата по изясняването на случая продължава. Целта на разследващите е да достигнат до върха на пирамидата на престъпната група, която се занимава с трафика на бежанци от южната ни съседка към България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай