Спец по градушките: Облакът от вторник вечер не беше обикновен

Спец по градушките: Облакът от вторник вечер не беше обикновен | StandartNews.com

Монтана. Облакът, който дойде от Сърбия и изсипа едра градушка над Монтана и Бойчиновци не беше от обикновените, каза за „Стандарт" Вили Иванов, директор на полигона за борба с градушките в село Долно Церовене.

Такива са образуват на 5-6 години веднъж. Този се зароди в ранния следобед над Ниш, след това премина над Драгоман, София и се завъртя при нас. Ние започнахме да стреляме към него, за да го разбием и да падне с по-дребни зърна или като дъжд, но не ни се удаде. Когато стигна до село Благово до Монтана, спряхме атаката. Все пак нашите ракети се движат със 100 км в час, а от силния вятър може да паднат преди взривяването и да нанесат поражения на имоти или на хора. Облак с такъв супер клетъчен процес имахме през 2001 година. Дойде от към Румъния, а ние го „започнахме" при село Орсоя. Въпреки това, град се изсипа от Орсоя до Плевен, допълни г-н Иванов.

Не можем да изстрелваме ракети към облаци на чужда територия – над Сърбия или над Румъния, а само когато те преминат над наша територия, каза още Вили Иванов.

Според Вили Иванов кметовете на засегнатите райони преувеличават щетите. След като чух, че са засегнати 50 000 дка насаждения в община Бойчиновци, обиколих най-пострадалите села – Мърчево и Владимирово. Няма такова нещо. Има поражения, но те не са големи. По начало унищожителна е дребната и гъста градушка. А тази от вторник беше едра, но рядка. И трая не повече от 10 – 12 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай