Спасители учат мераклии да помагат на бедстващи хора

Спасители учат мераклии да помагат на бедстващи хора | StandartNews.com

Планинската спасителна служба към БЧК ще проведе учебно-тренировъчно занимание на Коматинските скали край симитлийското село Брестово. То ще бъде през уикенда на 17 и 18 май, а спасителите обявяват „вход свободен" за всички желаещи, които искат да се включат в тренировките им.

Началото на проявата е от 10.30 часа в двата дни - събота и неделя. Ентусиастите могат да асистират на планински спасители при оказване на първа помощ в екстремни условия и терен, както и да са техен „манекен" или пък просто да се спуснат по въже в скалисти местности по време на тренировките. Спасителите гарантират сигурността и безопасността на участниците в техните занимания. Предварителната програма включва оказване на медицинска помощ - съчетана травма, различаване симптомите на инфаркт и инсулт, превръзки и шиниране, работа с готов полиспаст - извличане на повече от един пострадал, спускане на ранен по отвесна скала с въжена носилка, спускане на рапел и преминаване през възел. Накрая ще има и беседа на тема „Степен на риск при учебни занимания".

Местността Коматиница е прочута със скалния масив, който на места е висок над 100 метра. Община Симитли предвижда да превърне мястото в атракция за туристите. за целта е подготвен проект, който предвижда по скалите да се спуска влакче на ужасите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай