Спасиха 1600 души от опасно свлачище

Спасиха 1600 души от опасно свлачище | StandartNews.com

Благоевград. Приключи укрепването на опасно свлачище, което тормози повече от 2 години 1600 жители на село Долно Осеново. Специална комисия прие обекта в четвъртък и увери местните хора, че няма опасност от ново срутване на земни маси в района.

Преди време свлачището отнесе половината път до симитлийското селище и имаше реален риск да рухне цялото шосе. А то е единствената връзка на местните хора със света. За да се укрепи, се наложи коритото на реката да се измести и да се изгради подпорна стена, която да обезопаси пътния участък. Движението бе затруднено, осъществяваше се само в едното платно. „Вече няма да живеем в страх. Защото всеки ден през това място пътуваха децата ни, които отиват на училище в Симитли и Благоевград. Заради рушащия се път нямахме спокоен ден, но сега всичко е наред. Много хора не смееха да минават с коли през компрометирания участък, а вървяха само пеш от там. Занапред ще пътуваме спокойно и без притеснение", сподели кметът на Долно Осеново Бисер Сегменов.

Той уточни, че е направена 25-метрова естакада, изсипани са над 500 кубика земни маси и камъни, подпорната стена е дълга 16 метра и е висока 6 метра. Няма никаква опасност от ново пропадане на пътя. В края на миналата година държавата най-сетне отпусна спешно средства за укрепване на свлачището. Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет осигури 161 375 лева за укрепителни дейности на пътната отсечка. Местните хора повече от 2 година алармираха за проблема и се молеха за пари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай