София със спирки три в едно

София със спирки три в едно | StandartNews.com

София да е на хората, а не на колите. Това послание обединява визиите на кандидатите за главен архитект на столицата. Днес Влади Калинов и Здравко Здравков се явиха на финален изпит, резултатите от който ще станат ясни другата седмица. И двамата искат повече пешеходни зони и подземни паркинги.

Здравков предлага да се направят интегрирани спирки на принципа три в едно. Те ще са удобни за хората, ползващи метро, градски транспорт и велосипеди. "Възнамерявам да развивам велотранспорта по отношение на неговото обвързване с другите видове транспорт. Трябва да се развие и масовият градски транспорт, за да демотивираме хората да използват личните си автомобили", каза още Здравков. Калинов възнамерява да промени модела на паркиране в столицата. Според него хората, които живеят в центъра, трябва да имат възможност да спират колите си там. А влизащите в столицата обаче да ползват периферни зони. Всеки, който идва в центъра си с личния си автомобил, ще плаща повече. Калинов даде за пример Манхатън, където няма движение на лични коли и там паркирането на месец струва толкова, колкото автомобил. По отношение на зеленото градоустройство той каза, че южните склонове на Стара планина са подходящи за изграждане на градски ферми.

Кандидатите отговаряха на въпроси, свързани с административния им опит и лидерските умения. Комисията ще сумира оценките от защитата на концепциите и от днешния изпит и ще направи класиране. След това ще предложи на кмета Йорданка Фандъкова кой да бъде главен архитект. Ако средната оценка на двамата участници от интервюто е под 4, не се прави класиране и предложение към кмета и процедурата започва отново.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай