Собственикът на „Ораново” не искал да прави черен пиар

Мината търпи загуби от 5 млн. лв. за осем години

Собственикът на „Ораново” не искал да прави черен пиар | StandartNews.com

Благоевград. „При този тежък инцидент ние не може да си правим черен пиар на гърба на черните забрадки и на дечица, които остават сираци". Това каза на излиане от разпита във Второ РПУ- Благоевград собственикът на мина „Ораново" Красимир Михайлов.

„Снощи мой служител ми каза, че съм получил призовка и днес съм тук, в полицията, за да бъда разпитан. Не знам дали са ме обявили за издирване. За трагичния инцидент разбрах на секундата, но защо да дойда в мината, да се тръшкаме там всички ние, които нищо не можем да направим", обясни Михайлов и допълни, че е трябвало да подсигури и и обезспечи финансово мината. „Там дойдоха да си правят пиар хора, които да отвлекат вниманието от това, което става на улицата (б.а. визира двамата министри Драгомир Стойнев и Хасан Адемов)", каза Михайлов.

Собственикът на „Ораново" заяви, че поема ангажиментите по издръжката на семействата на загиналите. Той обяви, че до момента е нямал място в рудника и е трябвало да подготви авансите и заплатите, които да раздаде след пет дни. „Правих всичко онова, което е необходимо на мината", допълни той и сподели, че е напрегнат и разстроен от случилото се.

„Някои хора, които никога не са стъпвали в мината и са от града, имаше такъв човек, той се гаври, но няма да кажа неговото име. Полицията е нормално да се опитва да разбере какви са отношенията и как се е случило, но аз не съм минен специалист и не мога да съм им полезен", обясни Михалов пред медиите.

„Чувам, че щели да проверяват концесионния договор. Ако искат, ще им подарим рудника веднага", казано ядосано собственикът на „Ораново". Той уточни, че мината търпи загуби за около 5 милиона за осем години и той е осигурявал тези липси. „Това бе голям удар и мината не работи дълго време, но се правеха постоянни разходи и се плащаха заплати. Няма пазари мината, боря и правя всичко възможно тези хорица да работят. Аз съм от друго тесто, различно от това, което ви е представено", каза Михайлов и напомни, че е инвестирал около 20 млн. лв. в мината.

„Затова не дойдох, че някой с лека ръка обвинява за всичко дивия капитализъм. Едно време и Жан Виденов обвини дивите капиталисти за националната криза. Кажете дивия капиталист как се грижи за социалната страна на въпроса. Могъл съм да приключа мината отдавна, хората няма да получават заплати и храна. Може да е цинично, но истината е, става въпрос за първа категория труд, рискова група, какво да направя, няма да върнем бащите на децата", каза разпитаният Михалов.

По 50 000 лв. давам на семействата на жертвите, но това не заменя хората", каза собственикът на „Ораново".

Михайлов напомни, че преди седем години държавата е поискала да закрие спасителния отряд в Бобов дол и той се е преборил за неговото оставане. „Разпоредиха минната спасителна служба да е в Бобов дол, а в "Ораново" да има подразделение. На минно-спасителната служба се даваше по 1,50 лв за тон въглища и целта на държавата беше тези пари да не се дават в Бобов дол", конкретизира той и уточни, че е поел необходимите разноски.

„Подарявам рудника на министъра, нека работи, нека осигури работа на хората, явно е специалист човек. В министерството всички са великани. Страшно е за България човек, който не е платил 1 цент заплата, не е платил данъци...Все пак трябва да се разбере, че аз не съм едноличен собственик и сам не мога да правя подаръци. Който казва, че работи да не печели, значи е лъжец", жалва се още собственикът на мината и обясни, че няма как условията в мината да се подобрят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай