Смолянчани катерят в памет на Христо Христов

Смолянчани катерят в памет на Христо Христов | StandartNews.com

Смолян. Състезание по спортно катерене ще се проведе в Смолян. То е организирано от община Смолян, Клуб по алпинизъм „Христо Христов" и Свободно европейско общество, в памет на алпиниста Христо Христов, който преди 10 години изкачи Еверест.

Катерачите ще се състезават на изкуствената стена за катерене при екопътека „Невястата", над параклиса „Св.Пантелеймон" по пътя Смолян-Пампорово, съобщиха от пресцентъра на общината. 

Близо 100 деца са заявили желание за участие. Инструктури ще бъдат на разположение на всички желаещи да ползват съоръженията до 14 часа днес. От тях с безплатен достъп ще бъдат изкуствената стена за катерене, Железен път - системата от метални стълби и парапети, позволяваща преодоляването на труднодостъпни скални терени, екипирани турове за скално катерене и Алпийски тролей.

Смолянчанинът Христо Христов прави безкислородно изкачване на „Еверест" на 20 май 2004 г. На слизане, остава завинаги под върха. Паметни са неговите думи: „Не е важен върхът, а пътят извървян до него".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай