Смолянчани честват 53 години от създаването на своя град

Смолянчани честват 53 години от създаването на своя град | StandartNews.com

Смолян. Сърцето на Родопите- Смолян чества 53 години от своето създаване. На 18 юни 1960 година е подписан указ, с който кварталите Смолян, Райково и Устово се сливат в едно. Името на града произлиза от славянското племе Смоляни, което населявало Средните и Западни Родопи.

„Нека обичаме града си и да оставаме в него". Това каза кметът на Смолян Николай Мелемов в официалното си поздравление към гражданите. Той е 13-ят кмет на града и коментира шеговито, че това число трябва да му носи късмет. Мелемов съобщи, че желае да развива туризма в Смолян и околността- не само традиционния, а и спортния и културния.

„Смолян има своето място и всеки, който е бил тук, казва, че това е един невероятен и прекрасен град. Можем да се гордеем, че имаме един неповторим град, с една невероятна природа, с едни ансамбли от сгради и къщи, една атмосфера – гостоприемна и топла. Тази атмосфера я създават природата, сградите и хората, които живеят тук", каза още Николай Мелемов.

Проявите по повод празника на града започнаха още от сутринта. Те са организирани от Община Смолян, под мотото „Любимият Смолян". По-рано днес в Регионална библиотека „Николай Вранчев" в града бе открита изложба „Смолян – вдъхновение за творци и изследователи". След това честванията продължиха с веломаратон- състезание между ученици от 3 до 11 клас от смолянските училища. В 16.00 часа в Регионален исторически музей „Стою Шишков" се проведе презентация на тема „Смолян – минало и настояще". Един час по-късно в музея бе открита изложба „Археологически проучвания в басейна на река Горна Арда".

Тържествата по повод 53 години обединен Смолян ще завършат с празничен концерт, който ще започне точно в 18 часа на Амфитеатъра на града.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай