Слагат сателити на защитени птици

Обсъждат ограничаване на лова в Шабленско

Слагат сателити на защитени птици | StandartNews.com

Добрич. Наши и британски еколози правят опити да уловят червеногуши гъски, за да им поставят сателитни предаватели. "Това ще ни даде възможност както да проследим пътя на птиците до Сибир – 6 хил. км, които те прелитат, така и да научим как живеят на територията при нас. Една от целите ни е и да установим дали нанасят щети на посевите в района, което ще ни даде възможност да внесем предложения до земеделското министерство да иска да се въведат компенсаторни механизми за земеделските стопани от Шабленско в Общата селскостопанска политика за следващия период", обясни Марияна Георгиева от Българското дружество за зазащита на птиците (БДЗП). БДЗП заедно с Кралското дружество за защита на птиците и "Тръст за дивите птици и влажните зони във Великобритания" изпълняват проект, финансиран по програма LIFE+ на ЕК. Постоянния мониторинг на БДЗП показва, че в момента в Добруджа зимува почти половината от популацията на червеногушите гъски в света, както и много други защитени водолюбиви птици.

По инициатива на кмета на община Шабла прохф. Райна Бърдарева днес от 13 часа в пленарната зала на общината ще се проведе среща за обсъждане на проект на заповед за определяне на зона за ограничаване на лова в района на Дуранкулашкото, Шабленското и Езерецкото езеро, съобщиха от кметството. Оттам уточняват, че срещата се организира в изпълнение на решение, взето при обсъждане на проекта, проведено на 20 декември 2012 година в Изпълнителна агенция по горите. За участие в дискусията са поканени всички институции, присъствали на обсъждането в  София и всички заинтересовани страни от община Шабла.

Както агенция Стандарт Нюз вече писа, райните на езерата са място за домуване на водолюбиви птици, като всяка зима тук долитат да зимуват защитените видове малка белочела гъска, червеногуша гъска, както и много други. Марияна Георгиева заяви още, че наред с тях в езерата и около тях зимува и голямата белочела гъска, която е обект на лов, но често в нейните ята има и защитени представители, които стават обект на отстрел от ловци. Георгиева припомня, че езерата – Шабленско и Дуранкулашко, попадат в НАТУРА  2000 и природозащитниците настояват за ограничаване на лова, за да се запази популацията на защитените видове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай