Слагат GPS-и на снегорините

Кметството връща пари за надвзети такси, вдига налога за боклука

Слагат GPS-и на снегорините | StandartNews.com

Разград. Нова, по-висока, такса смет ще плащат жителите на Разград през следващата година. Гласуваният в последния работен ден налог е 2,9 промила и с 0,2 повече от миналогодишната такса. Кметството обаче е длъжник на гражданите, защото събираната през 2012 такса от 2,7 промила бе обявена от съда за незаконна.

Така за да се въведе ред в отношенията с гражданите, общинските власти ще трябва да връщат надвзетите 0,4 промила, с които бе оскъпено комуналното обслужване през 2012 спрямо предходната 2011. "Няма да връщаме сухи пари, но ще приспаднем сумите от данъците за следващата година", обясни зам.-кметът на Разград Любомир Цонев.

Дискусиите, свързани с разходите за събирането на боклука в Разград, бяха съпроводени със скандали. Съветниците от ГЕРБ бойкотираха гласуването. Те излязоха от залата недоволни от исканото повишение. Поскъпването обаче бе гласувано от БСП, ДПС и Синята коалиция. Догановата партия успя да свали налога за 5 села в общината, а Синята коалиция удари рамо на бизнеса като прокара таксата за ползване на контейнер от големите фирми да падне с близо 30 %. За да спрат разправиите за непочистените от сняг улици и да се спре източването на средства към обслужващата фирма "АСС" общината въведе GPS-контрол. От 1 март следващата година всички коли на комуналното дружество ще бъдат проследявани какви курсове правят и колко са действителните им разходи.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Рени
Коментирай