Слаб трус е регистриран в Разлог

Слаб трус е регистриран в Разлог | StandartNews.com

Благоевград. Земетресение от 2,2 по скалата на Рихтер е регистрирано в България, съобщиха от Европейския сеизмологичен център. Земният трус е с епицентър на 2 км северозападно от Разлог, усетен е в 13.58 часа в събота, но не и от стотиците любители на традиционните български хорà.

По същото време, когато земята се разлюля, над 400 самодейци танцуваха на централния площад в Разлог. Танцовият фестивал „На армане с тъпане" се организира за втора поредна година от общината и читалището. Кметът Красимир Герчев коментира, че целта на събитието е да популяризира българския фолклорен танцов стил. „Нищо не сме усетили, проявата събра много публика, всичко мина перфектно. Да не би от танците и тъпаните да епредизвикан този лек трус", каза с усмивка градоначалникът.

На Петровден „На армане с тъпане" събра 16 танцови фолклорни състави от страната и клубове по български народни танци. Всеки изпълни характерно за региона си хоро. Накрая всички играха най-известните народни танци - Ширто, Малешевско, Сватбарско (размер 9/8), Елено моме, Селско шопско и Право тракийско.
Ръководството на общината смята, че атрактивното събитие ще помогне за утвърждаването на града като дестинация за фестивален туризъм. Специфично за фестивала е, че няма конкурсен характер, а изпълненията се съпровождат от жива музика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай