Скачат с пейки срещу градеж на квартал в парк

Новите скамейки са първото подобрение "Бедечка" от десетилетия

Скачат с пейки срещу градеж на квартал в парк  | StandartNews.com

Стара Загора. Скамейки в определения за застрояване старозагорски парк "Бедечка" възстановиха представители на гражданската инициатива за запазване на парка. В началото на ноември влезе в сила подробен устройствен план, с който две трети от огромната зелена площ се отреждат за нов квартал, след като общинският съвет на града удовлетвори реституционни апетити върху някогашни зеленчукови градини. Макар и символично, възстановяването на няколкото пейки е на практика първото подобрение в парковата среда от поне десетилетие насам, ако не се броят почистванията, организирани периодично от ентусиасти.

"Нека това е малък подарък към старозагорци за започващата година", коментират защитниците на парка. Те са написали и отворено писмо до институциите в града и до народните представители от региона. В писмото не се обвиняват собствениците на терени в парка, а бездействието на институциите в годините. 

"Ако вие не предложите решение, ние ще го направим! А през това време не само градът, но и цяла България, ще научава как стотици декари парк ще бъдат застроени – както научават за Иракли или за дюните в Несебър", предупреждават авторите.

Защитници на "Бедечка" ще участват и в днешния протест за Иракли пред Народното събрания в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай