Ще узаконят всички незаконни строежи в благоевградски квартал

Ще узаконят всички незаконни строежи в благоевградски квартал | StandartNews.com

Общинският съвет в Благоевград даде съгласие да се издават актове за узаконяване от главния архитект на общината на незаконно изградените, пристроени или надстроени жилища и кооперации в кватал „Освобождение". Постройките са вдигнати върху частна общинска собственост. За да е всичко наред с тях, ще се сключват споразумения между кмета Атанас Камбитов и съответната жилищно-строителна кооперация за разсрочване на плащането на цената и допълнително усвоеното право на строеж в срок от три месеца. По този начин ще се реши проблема с неправомерно изградените жилища в комплекса, който е от близо 20 години. Общинското ръководство ще направи всичко необходимо, за да помогне на собствениците им да узаконят строежите.

Преди седем месеца кметството се зае с разрешаването на казуса с незаконните кооперации, в които живеят стотици благоевградчани. Специална комисия започна през септември миналата година активна работа по узаконяването на около 50 ЖСК. Бе проведена среща с жителите на квартала, на която те бяха информирани какви са предприетите мерки. Тъй като цената за узаконяване е прекалено висока за благоевградчани - 159 лв. без ДДС за отстъпено право на строеж, общинските специалисти потърсиха други варианти за решаване на проблема.

След направени запитвания до три министерства, разговори с архитекти и проектанти и огледи на място се очертават три категории отклонения в строителството, към които се подхожда индивидуално. Първата група се отнася за строежи, включващи допълнителен етаж. Втората касае строежи, които имат разширение в застроената част в рамките на няколко квадрата. Третото отклонение засяга партерната част, където се намират складове и гаражи, които в момента функционират като магазини, салони и други търговски обекти. В отклонение от стандартите в „Освобождение" са изградени 71 ЖСК. В продължение на 20 г. са узаконени само 21 от тях, а през последните 7 месеца са узаконени още 16. Остават за узаконяване още 41 кооперации. Крайният срок по закон е до 26 ноември тази година. От общината са категорични, че ще бъдат узаконени всички сгради.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай