Сергей Игнатов: Видин ще има университет

Министърът призова съгражданите си да запретнат ръкави и да работят

Сергей Игнатов: Видин ще има университет | StandartNews.com

Видин. Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов зарадва съгражданите си с новината, че Видин ще има висше училище. Той я съобщи от трибуната на тържествената сесия на общинския съвет, свикана по повод празника на града – Димитровден.

Видин представи проект за създаване на технически университет, но той не можа да мине през Агенцията за акредитация. Затова ние искаме във Видин да се открие филиал на Софийския университет. Такъв проект няма да срещне съпротива. Министър-председателят Бойко Борисов е дал картбланш на идеята. До 6 месеца проектът ще бъде готов за одобрение от МС и Народното събрание, подчерта министър Игнатов.

Видин заслужава да се превърне в университетски център, каза още министърът - видинчанин. Той е най-близо до сърцето на Европа – Виена, и по снимки от 19-и век си личи, че момите тук още тогава са били облечени с европейски дрехи. По на юг от нас на снимки хората са още с национални облекла, подчерта Игнатов.

Университетът във Видин ще бъде създаден по модел на Благоевградския, който е стартирал като филиал на Софийския. Днес той е превърнал града в университетски център за страните от Югозападна Европа. Видинският може да привлича студенти от Румъния и Сърбия, подчерта министърът.

Във видинския вуз ще се учат студенти по всички специалности на софийския. Те ще бъдат обединени по факултети.
Университетът трябва да образова хора, които да остават по родните си места. Така Видин отново може да се превърне в крепост на българщината, подчерта министърът. Тази пустош сред богатата видинска земя не може повече да остава, каза той и призова хората да запретнат ръкави и да работят повече. Той ги укори, че през предишните години са си затваряли очите, когато всичко се е разрушавало. Гуми днес си произвеждат в Румъния, в Сърбия, Турция си строи завод за гуми, а видинският е унищожен до основи, каза той.

Министър Игнатов посети видинското училище “Иван Вазов”. Излязъл съм от този град преди 40 години, каза той.
 
Училището, в което той е учил до шести клас  – СОУ “Св.св. Кирил и Методий” не бе пожелано за посещение от министъра, отбелязаха учители, които бяха изпълнили залата на общинския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай