Сензори пазят Бургас от наводнения

Сензори пазят Бургас от наводнения | StandartNews.com

Специализирани сензори ще следят нивото на водоемите и ще пазят Бургас от наводнения. Модерното оборудване ще осигури 24-часов мониторинг на водните басейни в общината. Техниката, която ще бъде монтирана ще следи денонощно нивото на водата, дебита и количеството валежи, което ще позволява и лесно надграждане за измерване качеството на водата, влажност на почвата и др. Ще бъде инсталиран софтуер за събиране на данни и автоматичното им обработване. Събраните данни ще се насочват към контролен център. Мрежа от камери пък непрекъснато ще следи състоянието на реките и морето.

Мерките се вземат превантивно с цел да се намали рискът от опасни наводнения на територията на Община Бургас и са по проект "Управление на риска от наводнения" (IMFR). Той трябва да бъде финализиран до края на април догодина.
"Проектът предвижда разработване на географска информационна система за управление на водите и инсталиране на специализирано оборудване за осъществяване на 24-часов мониторинг на водните басейни на територията на община Бургас. Освен това ще бъдат създадени и възможности за превенция чрез ранно идентифициране на потенциални заплахи, както и създаването на прогнозни модели, които да подпомогнат местната власт и всички заинтересовани страни да предприемат необходимите ранни мерки, с цел ограничаване щетите от наводнения", коментираха от община Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай