Село си нае частна охрана да го пази

Село си нае частна охрана да го пази | StandartNews.com

Видин. Село Новоселци, което се намира на 1 км от Видин, си нае частна охрана да му пази градините, нивите и покъщнината от крадци, съобщи кметът Панталей Панчев. От началото на октомври частната фирма „Сова – 7" е разположила 5 поста в селото. Във всеки дежурят по 4 гарда, които обикалят района си с автомобили. Други трима обикалят по улиците пеш.

Идеята за частната охрана се родила след дългогодишен тормоз от страна на крадците, с които полицията не може да се справи.

Бедата на новоселчани е, че само на 200 метра от последната им къща се намира ромският квартал на Видин „Нов път". Хилядите безработни роми нахълтват всеки ден в селото им и задигат печки, помпи, двигатели, земеделска продукция. Всеки жител на Новоселци е обиран по няколко пъти. Лично аз – 2 пъти, споделя кметът. Откраднали му 2 казана за ракия, които си купил за домашни нужди.

Полицията не е виновна, изтъква управникът. Униформените хващат крадците, държат ги два-три часа в участъка, разпитват ги и ги пускат според закона. До вечерта те пак са на „терена".

Затова в селото решили да плащат на частната фирма за спокойствието си. Всяко домакинство ще отделя месечно по 10 лв. за охраната.

В Новоселци има 1780 къщи, а лете в тях живеят до 5-6000 души. .

Съседните села Слана бара и Бела Рада в момента водят преговори със „Сова – 7" да поеме охраната и на техните територии, допълни Панталей Панчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай