Седмица на детската пътна безопасност стартира в област Кърджали

Седмица на детската пътна безопасност стартира в област Кърджали | StandartNews.com

Седмица за превенция на детската пътна безопасност стартира в област Кърджали. Инициативата е свързана с предстоящото откриване на новата учебна година. Едновременно с това ще се провежда и традиционната акция на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!"

Мерките преди 15 септември са съвместни с Регионалния инспекторат на МОН, директорите на училищата и детските градини и кметовете, съобщиха от ОД на МВР Кърджали.

В рамките на акцията в първия учебен ден ще има засилени дежурства в районите на учебните заведения и кръстовища около тях. Ще бъдат включени всички налични полицейски сили на територията на областта.

От началото на тази година до края на август в Кърджалийско при 22 ПТП са пострадали 24 деца и юноши, като 6 от тях са пешеходци, 12 са пътници и 6 са водачи на мотопеди или велосипеди. Само през лятната ваканция на 2015 г при 12 ПТП са пострадали 14 деца и юноши – 2 от тях като пешеходци, 8 като пътници и 4 като водач на мотопед или велосипед. В сравнение с лятото на 2014 г. пострадалите деца и юноши са с 5 повече.

В дните преди 15 септември ще има оглед и на пътната маркировка, уличното осветление, предпазните огради, загражденията за пешеходци. В сградите на всички учебни заведения ще бъдат извършени и охранителни проверки. Ще се засили контролът на питейните и увеселителни заведения с оглед спазване забраната за продажба на алкохол и цигари на непълнолетни и малолетни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай