Седми фалстарт за дело срещу кмет

Седми фалстарт за дело срещу кмет | StandartNews.com

Разград. За седми път не тръгна дело срещу кмета на община Лозница Айхан Хашимов. Процесът за безстопанственост и неправомерно използване през 2009 г. на държавни пари за възстановяване на сгради, пострадали от бури-менте, се гледа в Окръжен съд – Разград. Първото му насрочване бе за април 2012 г., за следващите заседания се разболяваше или някои от деветимата подсъдими или техен адвокат. През есента стана ясно, че държавата не е уведомена, че има право да си иска обратно парите - 627 272 лв., и делото бе върнато на прокуратурата.

Вчера съдът се съгласи с констатации на адвокатите, че има непълноти и противоречия в обвинителния акт и отново върна делото на прокуратурата за отстраняването им. Според съдия Доротея Иванова в част от обвинителния акт се твърди, че ощетеният от престъпленията е държавата, а в друга част – община Лозница. Не са конкретизирани и клаузите от законите и наредбите, нарушени от подсъдимите, както и не са описани конкретните им действия, с които не са спазили законите.

В съдебната зала днес юрисконсултът на Областна администрация Маргарита Иванова се яви с пълномощно от бившия областен управител, който пък е упълномощен от още по-бившия финансов министър Симеон Дянков. Това послужи за основание прокуратурата да поиска отлагане, за да си актуализира държавата пълномощните, по това искане обаче съдът не се произнесе. Ако новият губернатор Стоян Ненчев реши да заведе финансов иск от името на държавата, то ще трябва да търси обезщетение от доскорошния си подзащитен Айхан Хашимов. На предишните заседания по процеса Ненчев бе адвокат на лознишкия кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай