Счетоводителка влиза в затвора за укрити данъци

Счетоводителка влиза в затвора за укрити данъци | StandartNews.com

Пловдив. Счетоводителката Анна Парпарова влиза за три години в затвора при първоначален строг режим заради укрити данъци. Освен това тя трябва да заплати сумата, с която е излъгала хазната - 113 060 лв., реши Пловдивският окръжен съд.

Анна Парпарова беше призната за виновна в това, че в периода от декември 2008 г. до март 2011 г. в качеството си на счетоводител и упълномощено лице от фирма "Хриспетров" ЕООД е избегнала плащането на данъчните задължения на компанията в размер на 113 хил. лв. Става дума за ДДС, който тя скрила, като водела невярно счетоводство. Тя е водела фактури за фиктивни доставки и е съставяла платежни документи със завишена стойност. В същото време е съставяла данъчни декларации за НАП с невярно съдържание, като е приспадала несъществуващ данъчен кредит. Наказанието на Анна Парпарова е редуцирано, тъй като тя е признала вината си, което автоматично предполага разглеждане на делото по съкратената процедура и приспадане на една трета от присъдата. Тя от своя страна подлежи на обжалване в 15 дневен срок. Пловдивската счетоводителка не за първи път се сблъсква със закона. Арестувана е и през 2009 г. за участие в схема за теглене на банкови кредити с фалшиви документи за евросубсидии. Заедно с нея тогава зад решетките попадна адвокат Борис Златанов, съпругът на Парпарова Кънчо и дъщеря й Мария. Парпарова се отърва с присъда за 1000 лева глоба, тъй като не бе мозъкът на измамата, а в центъра на аферата бе юристът.

Междувременно срещу нея се натрупаха осем висящи дела за различни далавери, най-често за ужилване на бизнесмени, клиенти на счетоводната й кантора. В края на 2012 г. попада отново зад решетките, тъй като завлякла със 118 000 лева местен бизнесмен. Тогава получи условна присъда в размер на година и половина. В различните случаи Парпарова има различни съучастници, сред които освен съпругът й е и нейната колежка Силвия Йосифова, която също бе изправена пред съда при едно от делата срещу Анна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай