Сайт алармира за бедствия в Симитли и Пехчево

Сайт алармира за бедствия в Симитли и Пехчево | StandartNews.com

Благоевград. Еколози и геодезисти обобщават данни за природните ресурси от двете страни на българо-македонската граница за изграждане на географска информационна система (ГИС). Базата данни внимателно се селектира от общински служители, експерти от РИОСВ, Басейнова дирекция, Горските стопанства, Сеизмичната станция. Два дни Симитли бе домакин на обучителен семинар за експертите от местната администрация и колегите им от македонската община Пехчево. Те изпълняват общ проект за опазване на природните ресурси.

"Заедно с община Пехчево изграждаме обща база данни за защита на природните ресурси и околната среда в пограничния район на двете общини. Това ще ни помогне много за в бъдеще за предотвратяване на пожари и природни бедствия", твърди Надя Миленкова от евроотдела на община Симитли.

Идеята е да се създаде един трансграничен продукт за защита от ерозия на земи, от пожари, наводнения. Двете общини да си помагаме предимно с информация, като превантивна мярка", допълва Бранко Марковски от общината в Пехчево.

"На 16 юли в рудник „Ораново" в Симитли се срути кална и скална маса, двама миньори загинаха, а други двама са в неизвестност и се издирват вече 8 дни. Целта е да предупреждаваме за възможни подобни бедствия", твърдят експертите.

На сайта ще има пълна информация по различните компоненти, свързани с природните ресурси, свлачища, земетресения, реки, ерозия. В рамките на проекта ще бъде изработена web-страница, която ще представи базата данни за природните ресурси на територията на двете общини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай