Съветници: Община Разлог обслужва 13 фирми за сметка на всички останали

Съветници: Община Разлог обслужва 13 фирми за сметка на всички останали | StandartNews.com

Благоевград. Кметът на община Разлог Красимир Герчев лобира за определени фирми. Имаме данни за допуснати сериозни нарушения при сключването на договори за наемане на земеделски земи. Нарушения се правят и от градоначалника, и от председателя на общинския съвет. Искаме да прекратим тази практика. Затова даваме тази пресконференция, а не да извличаме някакви политически дивиденти. Това заявиха в Благоевград общинският съветник от Коалиция за България Николай Дундалов и колегата му Димитър Захариев, който е зам.-председател на партия „България без цензура" в планинския град.

Те разкриха, че община Разлог на практика обслужва 13 фирми. Те са дъщерни дружества на „Био Ферма Мурите" ЕООД, която е собственост на Стоян Стоянов. С различни управители са, но собственик на капитала им е въпросният бизнесмен, сподели адвокат Силвана Дилова. Целта на „роенето" на фирмите е да се вземат повече евросубсидии, тъй като до 500 декара площ се дават по-високи суми за всеки един декар. Съветниците казаха, че на косъм се е разминало местният парламент да „подари" 4000 декара земи на цена от само 80 стотинки на декар на „правилната" фирма. По-късно местни животновъди са предложили по 2 лева за декар, но те са отрязани от възможността да обработват тези парцели.

„Хората негодуват, но не смеят да излязат открито срещу общинска администрация, защото ги е страх. Ние искаме да сложим край на усещането за безнаказаност на ръководството на общината и на общинския съвет", казаха Захариев и Дундалов.

Адвокат Дилова уточни, че в Районна прокуратура – Разлог е образувано досъдебно производство заради неправомерно сключен договор за наем на земеделска земя. В предложението на кмета Красимир Герчев местният парламент е бил подведен, че въпросните земи са пустеещи и за тях има само един заявител, затова няма нужда от обявяване на търг. „Първото нарушение е, че тези парцели са били обработвани, а второто – че е имало и друг заявител в лицето на бизнесмена Ангел Янудов. Но целта е била да се обслужи за пореден път една от „правилните" фирми", допълни тя.

Кметът Герчев бе категоричен, че обвиненията не отговарят на истината. Увери, че се чувства спокоен, тъй като не е нарушил закона. Решението на ОбС за цитирания по-горе договор е законосъобразно и не е върнато за преразглеждане от областния управител Муса Палев. „Имаме най-малко върнати решения в сравнение с останалите 13 общини в Пиринския край. Не може да ни винят в преднамереност към определени фирми. Сключили сме договори с над 70 ползватели на земеделски земи", каза градоначалникът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай