Съдят баба за 50 кг коноп

Съдят баба за 50 кг коноп | StandartNews.com

Четвърта година клета пенсионерка от Врачанско се бори със съдебната система. На главата й се стоварило обвинение за отглеждане на наркотици за над 50 000 лв. На първа инстанция била оправдана от Районния съд в Козлодуй, но прокуратурата обжалвaла. Делото стигна до Окръжния съд във Враца, където магистратите прецениха, че процесът трябва да започне отначало заради констатирани нередности.

Според полицията и прокуратурата жената, която е от хайрединското село Михайлово, засадила в дома си над 50 кг коноп. Това дошло като гръм от ясно небе за пенсионираната библиотекарка, която се славела с доброто си име в селото.

Защитникът на подсъдимата е категоричен, че конопът, намерен в дома на клиентката му, не е за пушене, а за добив на влакно. Хора от селото пък разказвали, че растенията никнели свободно навсякъде в Михайлово.

Според окръжните съдии някои от свидетелските показания били приети безусловно, без да се проверят. Магистратите са категорични, че е трябвало да бъдат проверени показанията на свидетели, които твърдели, че намерените растения коноп в дома на пенсионерката, са се намирали само в една част от двора й на определена площ.

Вън от вниманието на съда в Козлодуй са останали показанията на съсед на подсъдимата, който казвал, че както в неговия, така и в съседните дворове, такива растения няма.

Пенсионерката, набедена за производител на дрога, била категорична, че полицейската акция в дома й е направена с цел да бъде оклеветена. Тя отричала вината си и заявявала, че не е засявала и отглеждала забранени растения. Изтъкнала пред магистратите, че никога през живота си не е нарушавала закона и е възпитала децата си в този дух. Според прокуратурата обаче от началото на 2012 г. до края на юни в двора си тя е отглеждала 2 683 растения от рода на конопа, оценени на стойност 56 000 лв. по цени за пласмент на улицата. Предстои от съда в Козлодуй да насрочат отново дата за ход на делото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай