Съдът решава за забулената ученичка

Съдът решава за забулената ученичка | StandartNews.com

До един месец Административен съд-Благоевград трябва да излезе с решение по делото, което 15-годишната Емине Шаматарева заведе срещу училището в сатовчанското село Вълкосел. Девойката ходи забулена в час, което е в противоречие с наредбата на учебното заведение. Въпреки опитите на училищното ръководство да обяснят на нея и близките й, че не бива така да ходи на училище, тя продължила да идва забулена. Затова на 12 март педагогическият съвет излиза с решение за преместването й в Духовното училище в Момчилград. Тя обаче обжалва това в съда.

На второто съдебно заседание в четвъртък бяха разпитани свидетели от двете страни на казуса. Първата братовчедка на деветокласничката – Айше Башова, заяви в съдебна зала, че преди години се е дипломирала, като е снимана за дипломата със забрадка.

Директорът на училището Митко Джуков уточни, че тогава не е имало забрана за носене на забрадки. Тя е въведена през учебната 2011-2012 година в СОУ „Христо Ботев" във Вълкосел.
Съдията по делото разпита още класната ръководителка на Емине, педогогическия съветник и помощник-директора. Те увериха, че в училището се спазва приетата наредба, която не е създадена тенденциозно, за да се атакува облеклото на Емине Шаматарева, както твърди баща й Ресим Шаматарев, който работи като експерт в Главното мюфтийство.

„На снимката Айше е със забрадка, но се вижда косата й, каквото е изискването на МВР. Не е вярно, че жени от персонала на школото идват на работа забрадени. Забрадки носят само двете чистачки и работничките в кухнята, но това е част от работното им облекло", коментира директорът Митко Джуков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай