Съборяни честват капитан Петко войвода

Съборяни честват капитан Петко войвода | StandartNews.com

Стара Загора. Над 3500 певци, танцьори и инструменталисти на Националният тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка" се поклониха пред паметта на един най-храбрите поборници за свободата на България – Капитан Петко войвода.

На 170-та годишнина от рождението му бе посветен гала-концертът, с който завърши първия ден на събора в събота вечерта. В него участва и големият български актьор Васил Михайлов, обезсмъртил гордия войвода преди години в култовия ТВ-сериал за живота и съдбата му. В смълчаната вечер над средногорското ехо отново разнесе надлъж и на шир онази култова песен на капитан Петко. В концерта прозвуча и космичският глас на легендарната родопска певица Валя Балканска. Сърдечни поздрави от побратимите от Самара отправи и вокалният хор „Вера".

Гости от близо 100 общини от цялата страна и над 60 занаятчии дойдоха в Старозагорските бани да се потопят в красотата на българския фолклор и да усетят енергийната сила на култовата местност Богородична стъпка. За пръв участва и чуждестранна трупа – танцов състав при посолството на Индонезия у нас.

Лауреатите ще станат известни късно вечерта в неделя.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай