Събориха замъка на Кюлев в Хотово

Запазиха избата и параклис, вдигнат по заръка на Ванга

Събориха замъка на Кюлев в Хотово | StandartNews.com

Сандански. Прочутият замък на разстреляния банкер Емил Кюлев в санданското село Хотово вече е в миналото. През 2004 г. уникалната сграда бе вдигната на върха на хълма в центъра на имението му. Постройката обаче бе разрушена до основи преди броени дни.

В продължение на цяла седмица самосвали извозвали последните останки от съборения замък. Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет на Българо-американска кредитна банка, е новият собственик на култовия имот, познат като малката резиденция на Емил Кюлев, потвърдиха преди 3 месеца от община Сандански. В хасиендата са засадени 500 декара лозови масиви, които от няколко години дават плод.

"Абсолютно всичко е сринато със земята. Чухме от работниците, че на мястото на замъка ще се вдигне нова сграда. Запазена е избата. Сигурно ще оставят и лозята, за да си направят шато. Някога Кюлев отглеждаше и много кокошки. Искаше храната му да е екологично чиста. Сега в имението се грижат за 2 крави", разказа кметският наместник на Хотово Стоян Котов.

Местните хора припомнят, че зад оградата на имението има параклис, построен по заръка на покойната леля Ванга. Пророчицата обяснила на Кюлев, че светата обител трябва да се вижда отвсякъде - чак от Македония и Гърция. Имотът през 2011 г. се продаваше за рекордните 10 милиона. Тогава апетити да го купи имал турски бизнесмен, но до сделка не се стигнало, разказват жители на селото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай