Събориха 25 павилиона в Слънчев бряг, на ред са още 700

Събориха 25 павилиона в Слънчев бряг, на ред са още 700  | StandartNews.com

„Слънчев бряг" АД: До 15 май незаконните обекти да бъдат премахнати

Без павилиони и сергии ще посрещне този сезон Слънчев бряг. Акцията по разчистването на улици и алеи от търговски обекти вече започна. "Слънчев бряг" АД, в което държавата е мажоритарен собственик първо разчисти обектите си. Общо 25 преместваеми павилиона, собственост на дружеството бяха демонтирани и премахнати за по-малко от два дни.

"Независимо от факта, че нашите обекти бяха изрядни и законни и един от малкото източници на приходи за издръжка на инфраструктурата в комплекса., ние решихме да ги премахнем, за да дадем пример на хотелиерите и другите частни собственици. Дружеството имаше 20 павилиона по алеята до хотел "Кубан" и още 5 други. Всички вече са демонтирани и прибрани в склада.

Обмисляме да ги продадем, но купувачът да не е от Слънчев бряг. Не искаме в началото на лятото те да се появят пак в курорта", коментира изпълнителният директор Златко Димитров. Той настоява държавата да упражни правомощията си и спешно да предприеме мерки за премахване на всички незаконни павилиони в комплекса. Дружеството иска проблемът да бъде окончателно решен преди началото на активния туристически сезон.

„Настояваме до 15 май цялата процедура да бъде приключена, незаконните преместваеми обекти да бъдат описани, да бъде избрана фирма, която да ги премахне, до началото на активния туристически сезон алеите и зелените площи в комплекса да бъдат освободени от павилиони и сергии. Правим всичко това в интерес на туристите и на хотелиерите, които също от години заявяват желание за премахване на незаконните обекти", каза още Златко Димитров.

Според последните данни на дружеството, в курорта има около 700 сергии, павилиони, каравани и други търговски будки. Повечето от тях са поставени незаконно.

При проверки на територията на курорта „Слънчев бряг" АД е констатирало над 700 незаконни търговски обекта. Пълният им списък много пъти е изпращан до ангажирани държавни органи - ДНСК, РДНСК-ЮИР, РОНСК-Бургас. Сигнали са изпращани и на Община Несебър. Въпреки това броят на незаконните обекти не намалява, увеличава се. През лятото на 2014 г. само в парцелите, прилежащи към хотелите, са констатирани 467 незаконни постройки. Това са предимно търговски обекти, отдавани от собствениците на хотели под наем, с което те навлизат в сферата на „сивия икономически сектор". Протоколът, в който са описани и снимковият материал към него също са изпратени в министерството.

"Язвата на Слънчев бряг са заведенията и сергиите по крайбрежната алея. С разнообразния си, но еднакво неугледен външен вид, с натрупаните по земята или окачени на високо стоки и с опасно стърчащи елементи, те водят до обезличаване архитектурата на околните сгради и принизяват имиджа на курорта. Прекомерно големият брой преместваеми обекти създава проблеми и при поддържането на чистотата около тях", каза още Златко Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай