С военни маршове и венци Кърджали отбеляза Съединението

С военни маршове и венци Кърджали отбеляза Съединението | StandartNews.com

Кърджали. С военни маршове и венци Кърджали отбеляза 128-годишнината от Съединението на княжество България с Източна Румелия. Много жители и гости на града се включиха в общоградското тържество пред Паметника на освободителите в градската градина.

„Съединението е може би най-големият успех на съединените усилия на българския народ, защото в него се осъществи невиждано единение на цялата българска нация - от селяните и занаятчиите, през учителите и свещениците до княза и правителството", подчерта в словото си кметът на Кърджали Хасан Азис. Той припомни, че този урок на историята трябва всички да прочетат днес.

„Съединението успява, защото участниците, които са представители на различни партии и течения, хора с различни убеждения, намират сили да подтиснат личните си пристрастия, вражди и разногласия за постигане на важната национална цел – обединението на България", каза още градоначалникът на Кърджали. По думите му първият и най-голям урок от Съединението е, че майка България винаги е успявала, когато е била единна.

„От всички нас зависи дали ще можем да пренесем и да предадем на следващите поколения конструктивното, съзидателното, градивното или ще дадем подкрепа на силите на конфликта и на омразата. Оставайки верни на заветите на съединистите, трябва да загърбим различията и да дадем шанс на политиката на сближаването и на преодоляването на различията, за да успява България", подчерта Хасан Азис.

В церемонията участваха депутатите от 9 –ти многомандатен район Милко Багдасаров от БСП, Цвета Караянчева от ГЕРБ и Мустафа Ахмед от ДПС. Гости на празника бе и областният управител Бисер Николов. Бяха поднесени много венци и цветя пред монумента на освободителите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай