Руснаци изкупиха 500 000 имота у нас

Руснаци изкупиха 500 000 имота у нас | StandartNews.com

Варна. Руснаци притежават около 500 000 имота по българското море. Това обяви консулът на Руската федерация във Варна Юрий Соловьов, чийто мандат приключва. "Нито един не е изразил притеснение пред мен, нито пък на някого му е хрумнало да се изнася от България", коментира Соловьов настроенията на сънародниците си заради позицията на ЕС спрямо Русия и кризата в Украйна. "Всички продължават да си живеят както досега, миролюбиво и нормално", допълни консулът. Той смята, че това лято туристите от Русия по родното Черноморие ще са повече от миналата година.
Соловьов пресметна, че 300 000 братушки пребивават постоянно в Източна България. Дипломатът уточни, че те живеят във Варна, Добрич, Бургас, Сливен и Ямбол.

Руското външно министерство все още не е посочило заместник на консула във Варна. Самият дипломат подчерта, че това лято няма да почива нито на Крим, нито във Варна. "Прекарах 4 години на морето, така че ще отдъхна във вилата си в Подмосковието", заяви дипломатът, който оглавява консулството на Русия от 2009 г. насам. "Винаги ще обичам Варна и никога няма да я забравя", каза Юрий Соловьов, след като кметът Иван Портних му връчи почетния знак на града с лента. Признанието се дава по повод завършването на дипломатическата му мисия в морската столица, както и за приноса му за развитието на българо-руските отношения в сферата на културния, икономическия и образователния живот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай