Родопчани проявяват голям интерес към санирането

Родопчани проявяват  голям интерес към санирането  | StandartNews.com

Кърджали. Кърджалийци проявяват голям интерес към санирането. Домоуправители на панелки препълниха залата, където експерти от общината представиха Програмата за саниране на многофункционални жилища. Участниците в информационната среща се интересуваха как ще се осигури достъп до всеки апартамент, като много от собствениците са на гурбет в чужбина. Поставени бяха и въпроси за това кой ще следи за качеството на строително- монтажните работи и ще се плаща ли допълнително, ако по време на санирането възникнат непредвидени дейности.

Няколко пъти бе повдигнат въпросът какво ще стане с остъклените тераси, дали ще се налага да бъдат премахвани стъклата. Домоуправителите питаха също ще може ли стари сдружения, регистрирани по Закона за етажната собственост, да кандидатстват. Хората се оплакаха, че заради отсъствието на собствениците на имоти, няколко пилотни проекта за саниране в областния град са пропаднали преди години. Експертите обясниха стъпките по учредяване и регистрация на сдруженията. Бяха представени и изискванията за кандидатстване по програмата.

Силен интерес към програмата за саниране проявяват и в Момчилград. Родопската община вече изготвя списък на сгради, отговарящи на условията за енергийна ефективност на сградите. Проведени са и първите две общи събрания за регистрация на Сдружения на собствениците. В Кърджали и Момчилград са открити и горещи телефони, на които гражданите могат да получават информация и задават въпроси за кандидатстване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай