Род на два века и половина се събра край морето

Род на два века и половина се събра край морето | StandartNews.com

Варна. Прочутият Сивков род се събра на пета поредна и много трогателна среща край морето. Те почетоха основателя и родоначалник Сиво Друмев, роден през далечната 1752 година в Сливен и натрупал богатството си в град Стралджа. Потомци на рода доведоха и бебета си на родовата среща, на която мнозина пророниха сълзи. Те ще предложат на Общинския съвет във Варна да присъди посмъртно званието „почетен гражданин" на опълченеца Георги Минков Сивков ,на чието име има улица в морската столица. Навремето лично генерал Столетов е приел непълнолетния тогава Георги– едва на 16 години за четник и войник на руската освободителна армия.

По-известни личности от рода в съвремието са съветникът по юридическите въпроси на президента Георги Първанов –Цветан Сивков, комисар Димитър Димитров, доскорошен шеф на ОДП Варна, Атанас Сивков, офицер от флота и други.

Според предание връзка с един от най-старите родове в България- Сивкови има големият държавник и политически деец от далечното минало Димитър Петков, баща на Петко и Никола Петков. В родовото дърво на Сивкови има над 5000 души, като мъжете в него и през онези размирни години често са посягали на оръжието. Сивкови са приютявали Васил Левски и Стефан Караджа, дали са и три жертви от Котел в четата Хаджи Димитър, загинали геройски на 20-22 години. От същия известен род е и Филип Сивков, вдигнал прочутата си Филипова кръчма в началото на ХIХ в село Красен, в което учителства певецът на Добруджа и черпи от нея сюжети и прототипи на славните си герои. Кръчмарят Филип Сивков е персонаж в разказите му "Летен дъжд", "Свирач на флейта", "Несполука", "Вражда" и разбира се в повестта "Жетварят", пише в двете си книги, посветени на рода най-известният краевед в Добрич Атанас Пеев. Находчивият и трудолюбив бай Филип е герой във филма „Нона" по сценарий на Стефан Цанев. Наследниците му от България и Румъния дариха в 2006 г. кръчмата на Генералтошенската община, за да се реставрира тази реликва, за да оживеят декори и герои от класическите Йовкови разкази.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай